Close search

Skromní miliardáři: Kteří boháči nerozhazují své jmění za zbytečný luxus?

wikimedia Zdroj: wikimedia

V Severní Americe žije nejvíce milionářů a miliardářů z celého světa. Mnozí z nich ale kromě jmění a stejného kontinentu sdílejí také jiný rys – skromnost. Celkem často se stává, že velice úspěšní a bohatí lidé bývají právě ti, kteří nemají potřebu žít v luxusu a zbytečně utrácet své peníze za předražené zboží a služby. Tímto heslem se řídí i ti nejbohatší lidé na světě. Kdo jsou ale skromní miliardáři?

Pro mnohé zámožné lidi nejsou peníze tím nejdůležitějším měřítkem úspěchu. Například miliardář Richard Branson si více než peněz a zbytečného luxusu cení své rodiny a osobní svobody. Podle jeho slov je pro něj tou největší odměnou možnost být svým vlastním šéfem. Dosažení úspěchu a bohatství může mnohým zamíchat s životními hodnotami a lidé se začnou upínat více k materiálním požitkům. Přesto ti nejbohatší lidé na světě a dokonce i mnohé celebrity dnes již vědí, že bohatství se štěstím nesouvisí a radost jim tak můžete udělat i zcela jednoduchým dárkem nebo běžným obědem v místní restauraci, která rozhodně nebude mít tři Michelinské hvězdy.

Warren Buffett

Geniální investor a finančník, kterému se přezdívá „Věštec z Omahy“, se kromě úspěšné společnosti Berkshire a majetkem v hodnotě 83 miliardy dolarů (1,9 bilionu korun) může pochlubit i velkou skromností. O Buffettovi je známo, že nerad utrácí peníze za zbytečný přepych a že si nepotrpí na drahá auta nebo domy. Jeden z nejbohatších lidí na světě doteď žije v tom samém domě, který si koupil v roce 1958 za 31,5 tisíce dolarů, což se dnes přibližně rovná 276 tisícům dolarů (6,2 milionu korun). Buffett jezdí v autě značky Cadillac XTS, který stojí okolo milionu korun. Miliardář se proslavil také tím, že za svého kadeřníka utratí maximálně 18 dolarů (400 korun) a rád se stravuje ve fastfoodech, kde si dává jídlo v hodnotě okolo 100 korun. I když za lepší steak je ochoten utratit dokonce okolo tisíce korun. Avšak na jednoho z nejbohatších lidí na světě to vůbec není závratná částka.

Richard Branson

Miliardář Richard Branson, který je zakladatelem konglomerátu Virginia Group, se může pochlubit majetkem 5,28 miliardy dolarů (119 miliard korun). Avšak žádné vychloubání od něj nečekejte. Branson se proslavil nejenom jako velmi energický a úspěšný podnikatel, ale také jako velmi skromný člověk. Miliardář si nehledě na své finanční možnosti nepotrpí na luxusní předměty. „Pokud bych měl vlastnit předměty, které by symbolizovaly pouze luxus a nic jiného, bylo by to chování, za které bych se hluboce styděl,“ uvedl v jednom rozhovoru Branson. Podnikatel je známý například tím, že nosí levné oblečení a i když má rád umění, neinvestuje peníze do drahých kousků Často si kupuje celkem levné akvarelové malby.

Jeff Bezos

Zakladatel a CEO internetového gigantu Amazon, Jeff Bezos, se také proslavil celkem skromným životním stylem. Na nejbohatšího člověka na světě, jehož majetek se odhaduje na 136 miliard dolarů (3 bilionu korun), řídí celkem skromné auto – Hondu Accord z roku 2013. Je ale pravdou, že Bezos investuje nemalé peníze do výzkumů a vlastních zajímavých projektů, takže na druhou stranu jsou zase předměty, za které je schopný utratit nemalé částky. Avšak oblečení, ani automobily na tento seznam rozhodně nepatří.

Jennifer Lawrence

Slavná americká herečka se sice zdaleka svým jměním nevyrovná majetku známých miliardářů, ale nehledě na svůj mladý věk a velký celosvětový úspěch, má k penězům podobný přístup jako zkušení a úspěšní podnikatelé. Lawrence, která pochází z takzvané americké střední třídy, nikdy neměla nouzi o předměty, které potřebovala. Herečka ale uvedla, že rodiče ji naučili vážit si peněz a jejich radami se prý řídí doteď. Nehledě na to, že Lawrence v roce 2018 získala za roli ve filmu 15 milionů dolarů (338 milionů korun), čímž se stala jednou z nejlépe placených hereček Hollywoodu, dlouhou dobu žila v třípokojovém bytě, který si pronajala ještě v době, kdy se teprve přistěhovala do Los Angeles. Herečka řídí auto značky Chevy Volt, jehož cena se v USA pohybuje okolo jednoho milionu korun a například během nakupování ráda používá slevové kupóny. Jednoduše řečeno, nehledě na své vysoké honoráře se herečka snaží ušetřit, kde může.

PODÍVEJTE SE DO NAŠÍ GALERIE NA SKROMNÉ MILIARDÁŘE, KTEŘÍ SI NEPOTRPÍ NA LUXUS:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu