Close search

Jak posílit svůj vztah (nejen) na Valentýna: Hledejte na své lásce pozitiva a podnikněte něco společně

Unsplash Zdroj: Unsplash

Den svatého Valentýna, který připadá na 14. února, se považuje také za svátek lásky a zamilovaných. Magazín Psychology Today se u této příležitosti podíval na to, jak posílit vztahy. A ne, koupě čokolády nebo růží to není...

Terapeutka Amy Morin píše pro specializovaný magazín Psychology Today, že čokoláda a růže mohou na Valentýna vykouzlit úsměv na tváři vašeho miláčka, ale pro zdraví vztahu, zejména z dlouhodobého hlediska, to vlastně znamená jen málo.

Jak zlepšit svůj vztah

Morin uvádí několik tipů, které jsou dobré pro dlouhodobý vztah. Jedním z nich je mít u sebe fotku svého protějšku. Je jedno, jestli ji budete mít jako tapetu v telefonu nebo v rámečku na stole v práci. Podle odborníků pouhé koukání na fotku vašeho partnera či partnerky zlepšuje kvalitu vztahu. Lidé, kteří se pravidelně dívali na obrázek svého protějšku, uvádí zvýšenou zdravou vazbu a vyšší míru manželské spokojenosti.

Zajímavý je také další bod. Říkáte si někdy, proč jste vlastně spolu? Teď samozřejmě myslíme ty pozitivní důvody. Sepište si je. Když je pak vytáhnete během romantické večeře na Valentýna, váš protějšek z toho bude paf. S tím také souvisí fakt, že je dobré hledat na tom druhém pozitiva. Čím déle jste spolu, tím je pravděpodobnější, že přehlédnete to dobré a zdůrazníte to negativní. Mozek se naladí negativně, což může ovlivnit vnímání partnera. Využijte Valentýna a podělte se třeba o 5 nejlepších věcí, které v poslední době udělal a ceníte si je.

Uzavřít to můžeme něčím, na co je potřeba myslet celoročně. Morin tvrdí, že nuda zabíjí více vztahů než konflikt. Nuda na začátku vztahu znamená větší nespokojenost v pozdějším vztahu, respektive manželství. Je tedy potřeba popracovat na tom. Najděte si něco, co můžete dělat společně, ať už jde o kurzy, sporty nebo cestování. Malé dávky zábavy a vzrušení podnítí pozitivní pocity a posílí vaše pouto. Klidně si na Valentýna spolu sedněte a naplánuje několik zábavných věcí, které budete dělat v průběhu celého roku. Uvidíte, jak pozitivní dopad to bude mít na váš vztah.

Zdroje informací:
Sciencedaily.com: Seven-year Itch? Boredom Can Hurt A Marriage
Psychologytoday.com: 7 Ways to Strengthen Your Relationship on Valentine's Day

Nejčtenější články