Close search

Koňská mast na pohybový aparát. Věděli jste v čem spočívá její síla?

hobby.blesk.cz Zdroj: hobby.blesk.cz

Pocit těžkých nohou, bolavé klouby, zatuhlé svaly - na to všechno spousta lidí používá koňskou mast. Ale v čem spočívá její síla a má něco společného s koněm? Na tuto účinnou a příjemně vonící mast jsme se podívali zblízka.

V čem je účinná

Koňská mast je přírodní prostředek s vyváženou kombinací extraktů bylin, které zlepšují funkci a pohyblivost kloubů, šlach a svalů, podporují rekonvalescenci po úrazech, zvyšují žílní odtok a elasticitu cévních stěn. Také účinně tlumí bolesti kloubů, namožených svalů a páteře a také zmírňuje pocity těžkých nohou.

Síla bylin

Mast se vyrábí v chladivé nebo hřejivé variantě. Přesné složení masti výrobce pochopitelně neprozrazuje, ale které bylinky jsou do ní přidávány, víme. Síla masti pochází z kostivalu lékařského, jírovce maďalu (kaštan koňský), jalovce obecného, arniky horské, jedle bělokoré, borovice lesní, rozmarýnu lékařského a dalších.

Celkově je v koňské masti pětadvacet bylin, jejichž použití se mění podle toho, jestli se jedná o chladivou nebo hřejivou mast. Koňská mast se vyrábí ještě ve variantě forte chladivé a forte hřejivé, tam jsou účinky bylin ještě více umocněné. Forte hřejivá a forte chladivá mast obsahují vyšší koncentraci extraktů z kaštanu koňského (proto název Koňská mast), kostivalu lékařského a jalovce.

Hřejivá mast proti bolestem

V hřejivé masti je extrakt z listů nízkého keříku libavky, kterou znají zahrádkáři jako vřesovištní rostlinu. Z jejich listů Indiáni připravovali nálev, který používali proti bolestem hlavy, nachlazení, revmatismu nebo chřipce. Různé indiánské kmeny používaly libavku na různé potíže, někteří i na žaludek nebo při nemocech ledvin.

Všeobecně se libavka v indiánském léčitelství používala jako lék proti tasemnici, na čištění krve nebo jako lék proti pohlavním chorobám. Nejdůležitější funkcí nálevu z listů libavky je však účinnost látek tlumící bolesti v bederní oblasti a bolesti při revmatismu. Hřejivá koňská mast se používá na křečové žíly a jak preventivní prohřátí svalstva a kloubů před zátěží.

Chladivá mast snižuje pocit těžkých nohou

Koňská mast s chladivým účinkem díky speciálnímu složení umožňuje použití v širokém spektru potíží. Kostival lékařský, kaštan divoký, mentol, kafr, eukalyptový olej, máta peprná, arnika, jínan dvoulaločný, echinacea, řepík lékařský, tymián, jedlový olej, levandulový olej a další bylinné přísady ulevují při různých potížích s pohybovým aparátem, např. při revmatických bolestech, zánětech šlach, bolestech kloubů, svalů, páteře a při křečových žilách. Chladivá varianta hlavně pomáhá od pocitu těžkých nohou a dokonale osvěžuje.

 

Nejčtenější články