Close search

Rodinná záležitost: Nejdéle půjčenou knihu v historii vrátil až pravnuk hříšníka

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Richard Dodd přinesl 7. prosince 1968 do medické knihovny University of Cincinnati omšelý svazek, který se v jeho rodině doslova dědil.

Zapomenout včas něco vrátit je asi normální věc, která se už přihodila každému. Jenže pokud se prodleva počítá na dekády, v jejichž průběhu se vystřídá několik generací, je to mírně řečeno hodně neobvyklé.

Kniha s rekordním zpožděním

Když se Richard Dodd 7. prosince 1968 objevil v medické knihovně University of Cincinnati s tím, že má jejich knížku, která měla být už vrácena, nejspíš svým sdělením vyrazil knihovnici Cathy Hufford dech.

Svazek Lékařské zprávy o účincích vody - studené a teplé - jako léku na horečku a nemoci spojené s horečkou, ať už se aplikují na povrch těla, nebo se používají vnitřně od Jamese Currieho měl název téměř stejně dlouhý, jako byla lhůta, která uplynula od jeho půjčení. Richardův pradědeček si ho totiž z knihovny odnesl v roce 1823, co představovalo 145 let.

Zapomětlivý pradědeček?

Vaše kniha, pane, je zpožděná o 145 let. Pokud budeme počítat poplatek 5 centů denně, dlužíte knihovně 2646 dolarů," citují dobové noviny knihovnici Cathy Hufford. Pokuta ale naštěstí byla prominuta.

Richard Dodd o svém pradědečkovi Johnovi P. Harrisonovi věděl jen to, že se po studiích v Cincinnati přestěhoval do Kentucky, kde měl lékařskou praxi, ale pak se vrátil zpátky a v roce 1849 zemřel v průběhu jedné z nejhorších epidemií cholery ve Spojených státech amerických.

Kniha se poté na dlouhé dekády ztratila, až ji v šedesátých letech 20. století zdědil Dodd a rozhodl se napravit doslova generační zpoždění.

Zdroj: magazine.uc.edu

Nejčtenější články