Close search

Velkolepý vesmírný projekt NASA je o krůček blíž k dokončení. Prodražil se téměř o 200 miliard

NASA Zdroj: NASA

Do ostrého provozu se měl dostat v roce 2014, následně o čtyři roky později, a pak počátkem letošního roku. Na snímky z opačné strany Slunce si ale ještě budeme muset počkat. Kromě výrazného navýšení rozpočtu se totiž termín vypuštění Vesmírného dalekohledu Jamese Webba posunul na březen 2021.

Není to nic neobvyklého, podobné posuny termínů známe i ze soukromé sféry, takový Elon Musk by uměl vyprávět. A taky to dělá. Teď ale NASA s Vesmírným dalekohledem Jamese Webba, pojmenovaným podle Jamese E. Webba, ředitele agentury v letech 1961–1968, konečně pokročila. A snad jméno muže, který dostal lidstvo na Měsíc, přinese projektu štěstí.

Pozorování druhé strany

Měl by nahradit dosluhující Hubbleův vesmírný dalekohled a bude vyslán do vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země, na druhou stranu Slunce.

Citlivost dalekohledu, nebo to, kolik detailů může zachytit, přímo souvisí s velikostí zrcadla, které shromažďuje světlo z pozorovaných objektů. Větší plocha shromažďuje více světla, stejně jako větší kbelík shromažďuje více dešťové vody. Webbovo zrcadlo je největší svého druhu, jaké kdy NASA vybudovala. Je složeno z 18 šestiúhelníkových segmentů z pozlaceného berylia, jejichž celková plocha je 25 metrů čtverečních. Hubble s 4,5 metry čtverečnými je v porovnání s ním vesmírný prcek.

Dalekohled žije

Část viny patrně padá na společnost Northrop Grumman, kterou NASA najala, aby postavila větší část dalekohledu. Teď se jim povedl důležitý krok - otestovali jeho schopnost plně nasadit lesklé nové zrcadlo, což je jedna z prvních věcí, které musí udělat po odeslání do vesmíru. A díky které bude moct skutečnosti hledět hluboko do kosmu.

Původní rozpočet projektu byl na počátku v roce 1996 střídmých 500 milionů dolarů, patnáct let na to už kalkulace poskočila na 6,5 miliardy dolarů a aktuálně je na sumě 9,88 miliardy dolarů (přibližně 250 miliard korun).

Důvody zdržení jsou přitom trochu komické, zejména když jde o projekt takové důležitosti. Šlo prý o použití nesprávných spojovacích prostředků nebo nesprávných rozpouštědel. Aktuální termín startu z Francouzské Guyany je březen 2021. Ale už teď se spekuluje o tom, že pandemie koronaviru ho posune. V Northrop Grumman totiž momentálně pracují v omezeném režimu.

Na budoucnost pozorování vesmíru se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: nasa.gov, bgr.com, wikipedia.org

Nejčtenější články