Close search

Tajemství dokonalého ztraceného vejce? Získáte pevný bílek a tekutý žloutek i bez octa

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

Ztracená neboli pošírovaná vejce jsou korunou mnoha oblíbených pokrmů, od vajec Benedikt po vydatné saláty. Vytvořit ale takové, které má pevný bílek a krásně tekutý žloutek, může být oříšek. Často se totiž bílek rozuteče po celém hrnci a místo elegantního vajíčka vznikne neforemný chuchvalec. Jaké je tedy tajemství dokonale tvarovaného ztraceného vejce?

Základem je čerstvé vejce

Kvalita vajec je naprosto zásadní. Čím čerstvější vejce použijete, tím lépe bude držet pohromadě. Čerstvá vejce mají totiž pevnější a hustší bílek, který se při vaření neroztéká. Jak vejce stárne, jeho bílek řídne, což vede právě k oněm nežádoucím tenkým pramínkům, které se oddělují ve vodě.

Kouzlo vodního víru a pár triků navíc

Správná technika je polovina úspěchu. Pro přípravu je ideální použít hlubší hrnec s dostatkem vody, alespoň čtyři centimetry na výšku, aby se vejce mohlo volně ponořit a uvařit.

Než do vody vložíte vejce, lžící v ní vytvořte rychlý vodní vír. Právě ten pomůže bílku, aby se hezky obtočil kolem žloutku a udržel kompaktní tvar. Vejce si nejprve vyklepněte do malé misky nebo naběračky a odtud ho opatrně vklouzněte přímo do středu víru. Zabráníte tak nechtěnému protržení žloutku.

Pokud chcete dosáhnout opravdu profesionálního výsledku, můžete vejce před vložením do misky nechat krátce okapat v jemném sítku. Tím se zbavíte nejřidší části bílku, která má na svědomí právě ty nevzhledné „cancourky“.

Načasování je všechno

Doba varu rozhoduje o finální konzistenci. Pro klasické ztracené vejce s pevným bílkem a tekutým žloutkem ho ve vodě nechte zhruba tři až čtyři minuty. Pokud máte rádi žloutek tužší, čas o něco prodlužte. Celkově se doba vaření pohybuje od necelých dvou do čtyř minut podle vašich preferencí.

Zdroj: RecipeTin Eats, MasterClass, Downshiftology, The Takeout

Nejčtenější články