Close search

Myslíte, že chráníte jídlo? V létě se z obyčejné fólie stává největší nepřítel vaší lednice

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

V letních měsících je správné skladování potravin důležitější než kdy jindy. Kuchyňská potravinová fólie se zdá být univerzálním pomocníkem, který udrží jídlo déle čerstvé. Odborníci ale varují, že ne pro všechny potraviny je vhodná. V kombinaci s teplým počasím může napáchat více škody než užitku a ohrozit jak kvalitu jídla, tak naše zdraví.

Které potraviny není vhodné v létě balit do potravinové fólie a proč

Běžné plastové fólie se vyrábí z polyvinylchloridu (PVC) nebo polyetylenu (PE). Zejména ty z PVC často obsahují takzvaná změkčovadla. Tyto chemické látky se mohou z fólie uvolňovat a přecházet přímo do jídla. Tento proces se výrazně urychluje při kontaktu s mastnými a kyselými potravinami, obzvlášť pokud jsou teplé nebo s fólií zůstávají v kontaktu příliš dlouho. Při častém používání tak představují potenciální zdravotní riziko.

Těmto potravinám fólie nesvědčí

Tučné a aromatické sýry by se do fólie balit neměly. Fólie pod sebou zadržuje vlhkost, což nahrává rychlému růstu plísní. Sýr se navíc může „zapotit“ a ztratit svou chuť. Tuky v sýru na sebe navíc snadno vážou chemikálie z plastu. Mnohem lépe jim bude ve voskovaném ubrousku nebo speciálním papíru na sýry.

Čerstvé maso a uzeniny se pod fólií doslova dusí. To nejen zhoršuje jejich chuť, ale hlavně vytváří ideální podmínky pro množení bakterií. Maso raději uchovávejte v uzavíratelné skleněné či plastové nádobě, uzeniny zase ocení, když mohou dýchat v papírovém obalu.

Teplá a mastná jídla nikdy nezakrývejte fólií. Teplo dramaticky urychluje uvolňování nežádoucích látek z plastu do pokrmu. Vždy počkejte, až jídlo zcela vychladne, a teprve poté ho uložte do lednice, ideálně ve skleněné nebo keramické nádobě s víkem.

Zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody, jako jsou okurky, rajčata nebo nakrájený meloun, se pod fólií rychle kazí. Zadržená vlhkost způsobuje, že se na nich snadno tvoří plísně a hniloba. Lepší je nechat je v otevřené misce nebo použít prodyšný papírový sáček.

Pečivo pod fólií rychle ztrácí svou křupavost, vlhne a stává se gumovým. Vlhké prostředí navíc výrazně urychluje vznik plísní. Nejlépe mu bude v klasické chlebovce nebo v utěrce.

Čím fólii nahradit? Vsaďte na jistotu

Naštěstí existuje spousta skvělých a bezpečnějších alternativ. Pro uchování potravin skvěle poslouží skleněné nádoby s víkem, voskované ubrousky, papírové sáčky nebo opakovaně použitelné svačinové boxy a jídlonosiče. Jsou nejen šetrnější k vašemu zdraví, ale i k přírodě.

Potravinová fólie je sice šikovný pomocník pro krátkodobé uchování některých potravin v lednici, ale v létě je s ní třeba zacházet opatrně. Vyhněte se jejímu kontaktu s mastnými, teplými, kyselými nebo vlhkými potravinami. Sáhněte raději po alternativách, které jsou bezpečnější a často i ekologičtější.

Zdroj: iefimerida.gr, Vitalia.cz, Zdraví.Euro.cz, Nejenmaso.cz, Státní zdravotní ústav, Vitalia.cz, iReceptář.cz

Nejčtenější články