Close search

Stovka na dohled aneb Jaké je tajemství dlouhověkosti členů britské královské rodiny?

Wikimedia Commons/Richard Stone, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Richard Stone, Public domain

Za poslední dvě století se deset členů britské královské rodiny dožilo víc jak devadesáti let. Lze je v něčem napodobit?

Šestiletý princ George je třetí v linii následnictví na britský trůn, hned po svém dědovi princi Charlesovi a otci, princi Williamovi.

Není jisté, jestli se toho v nejbližších padesáti letech dočká, ale nemusí nikam spěchat. S největší pravděpodobností tady bude ještě kolem roku 2100 a to mu už dává slušnou šanci na trůn.

Ženy vedou

Královna Alžběta II. oslavila 21. dubna 94. narozeniny a zatím nejeví známky zpomalení. Vládne zemi, kde je pro dnešní děti, jako princ George, plánovaná vysoká délka dožití - 87,6 let pro kluky a 90,2 let pro dívky. V roce 2018 byl ve Velké Británii průměrný věk dožití 79,6 let u mužů a 83,2 u žen. Před 200 lety to, hlavně kvůli dětské úmrtnosti, byla jen polovina. Pro porovnání se v České republice aktuálně ženy dožívají 81,89 let a muži 76,08.

Britští monarchové s přehledem vyčnívají ze všech tabulek, budoucích i těch minulých, tedy za předpokladu, že je nepotkala nějaká ošklivá nehoda. Při pohledu na žebříček dlouhověkosti britské královské rodiny zjistíme, že třicítka se dožila minimálně 80 let, třetině z nich je nebo bylo přes devadesát a Její Veličenstvo královna Alžběta (na úvodní fotce) s Alicí, vévodkyní z Gloucesteru, překročily stovku.

Tajemství dlouhověkosti?

Víc možná napoví pohled do života čtyřiadevadesátileté Alžběty II. Jí jenom jednoduchou stravu, bez velkých obměn a menší porce, aby se příliš nepřejedla. V oblibě má grilované ryby, údajně je má na talíři několikrát denně, holduje sezónnímu ovoci a zelenině. Bílkoviny doplňuje grilovaným kuřetem.

Občas si dopřeje kapku ginu a samozřejmě pravidelnou dávku čaje. Čaj je jeden z nejdůležitějších prvků udržení dlouhověkosti, jeho ohromný vliv byl zdokumentován třeba na populaci Japonska. Má antioxidační, protizánětlivé, protirakovinné vlastnosti a pomáhá i jako prevence proti srdečným onemocněním.

Královna vstává každý den v 8:30, po snídani si dá relaxační koupel a pak se až do večera věnuje svým povinnostem. Její manžel, devětadevadesátiletý princ Philip, se udržuje v kondici cvičením. Díky tomu nenabral řadu let ani kilo navíc a prý se mu velikost oblečení nezměnila už hodně dlouho.

Oba mají přístup k nejlepším lékařům světa a jejich zdravotní stav je pod neustálým drobnohledem. Ale to ještě nemusí být zárukou dlouhověkosti. To samé si může dovolit i spousta dalších lidí, přesto umírají mladí. A nejen v porovnání s monarchy. Třeba Steve Jobs, jeden z nejchytřejších a nejbohatších lidí moderní historie, zemřel ve věku 56 let na rakovinu slinivky břišní. Ten ale místo operace na nějakou dobu zkoušel alternativní léčbu, až pak už bylo pozdě.

Hlavní je nezpomalit

Jako důležitý faktor se ukazuje, že Alžběta II. vždy pracovala a odmítá odejít do důchodu, dokud bude schopna plnit své královské povinnosti. Práce pomáhá udržet smysl a tělo v dobré kondici. Slavný investor Warren Buffett je aktivní i ve věku 89 let, stejně starý je i další stále funkční miliardář George Soros. Tyto příklady ukazují, že člověk nemá rezignovat na aktivní život, ani když na to má věk nebo dostatek finančních prostředků.

Ve Velké Británii, královskou rodinu nevyjímaje, jsou populární procházky. Sama Alžběta II. a její matka je nijak nezanedbávaly, ani navzdory povinnostem. Už půlhodinová procházka může snížit krevní tlak a hladinu stresu.

Královna také nenechává zahálet svou mysl. V tom jí pomáhá jednak to, že se naplno věnuje svým povinnostem, a pak je zde jeden zajímavý moment - cestování. Přesun mezi různými lokalitami, respektive změna prostředí stimuluje mozek. Královna prý posílá svým potomkům e-maily, co znamená, že drží krok s dobou, a to rozhodně není k zahození. Stejně jako čtení, tanec, hudební kurzy nebo konverzace, zkrátka všechny aktivity, které vás udrží duševně fit dlouho.

Nebát se stresu

Královna žije neustále pod tlakem - otec Jiří VI. zemřel, když jí bylo 26 let a ona se musela ujmout trůnu, syn Andrew byl nasazen ve válce o Falklandy, vnuk Harry zase v Afghánistánu. Pokračující stres je vlastně pozitivní, podporuje v člověku tvořivost, houževnatost a zájem o život.

Horší je to s destruktivním stresem, který vzbuzuje pocit osobního ohrožení. Chronický destruktivní stres zvyšuje riziko mrtvice a srdečních chorob. Při snižování úrovně stresu jsou užitečné meditace a hluboké dýchání.

Studie Státní univerzity v New Yorku ukázala, že makléřům s vysokým krevním tlakem, kteří si pořídili domácího mazlíčka, poklesl tlak až o polovinu ve srovnání s jejich kolegy bez zvířat. Získání pozitivní reakce od zvířete může způsobit, že se člověk cítí lépe a pravděpodobně to má vliv na metabolický systém, který produkuje vyšší hladiny pozitivních hormonů a zlepšuje pocit pohody. Alžběta II. má ráda psy a její celoživotní vášní jsou koně, na nichž jezdí dodnes.

Na nejdéle žijící britské monarchy se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: cheatsheet.com, everythingzoomer.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu