Close search

Jednoduchá pravidla, která dodržoval Steve Jobs a uspěl. A vy můžete také

wikimeadia.com Zdroj: wikimeadia.com

Kdo by neznal Steva Jobse, muže v černém roláku, který založil jednu z nejprogresivnějších společností na světě: Apple. Není pochyb o jeho genialitě. To, s jakou vytrvalostí a zarputilostí budoval své impérium, je obdivuhodné. Jaký je jeho recept na úspěch? Můžete si osvojit jednoduché zásady, které Steve dodržoval a pokračovat v jeho šlépějích...

Prohra = nový začátek

Stevův život nebyl od samého počátku růžový. Vybudoval firmu, ze které ho v roce 1984 vyhodili. O dvacet let později o této skutečnosti mluvil takto:

„V té době mi to nedocházelo, ale teď vím, že to bylo to nejlepší, co se mi mohlo stát. Tíha úspěchu vystřídala lehkovážnost začátečníka. Mohl jsem dělat chyby a díky tomu jsem mohl být kreativní tak jako nikdy před tím.“

Nezalekněte se pádu a většího či menšího klopýtnutí. Třeba je to právě ten moment, kdy přehodnotíte nastávající situaci a začnete dělat věci jinak.

Rozšiřujte si obzory

Spousta podniků šla do kopru jen kvůli tomu, že usnuly na vavřínech. Neorientujte svou energii pouze jedním směrem, to se vám nemusí v budoucnu vyplatit. Steve vyvinul iPhone i přes to, že se jednalo o konkurenční produkt iPodu, který v dané chvíli dobýval trh. Pro někoho podrývání si vlastního profitu, pro Steva vynikající příležitost dostat se na další trh. Skvělý důkaz toho, jakým způsobem Steve přemýšlel: vždy sledoval trendy, snažil se být o krok napřed a těžil z každé situace maximum.

Život je pomíjivý

„Myslet na to, že život jednou skončí, mi pomohlo při nejdůležitějších rozhodnutích v životě. Vše ostatní je pomíjivé. Pýcha, očekávání, strach z prohry – v porovnání s myšlenkou na smrt vše ostatní jde stranou a v rukou vám zůstane jen to, na čem opravdu záleží.“ Proto se nebojte dělat ta rozhodnutí, při kterých máte husí kůži. Kdy jindy se pro něco rozhodnout než teď? Zítra na tomto světě už být nemusíte.

Jaké další zásady Steve dodržoval ve svém každodenním životě? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu