Close search

Marta Gottwaldová byla spíše karikaturou první dámy: Lidé z ní měli legraci

Zdroj:

Zoufale se snažila stát se oblíbenou, důstojnou a elegantní první dámou, ale její "tlak na pilu" způsobil pravý opak. Marta Gottwaldová, manželka prezidenta Klementa Gottwalda, byla lidem pro smích. Zčásti za to mohl její nevkus, zčásti i nevzhledná obézní postava...

Po vážených prvních dámách Charlottě Garrigue-Masarykové a Haně Benešové nastoupila v roce 1948 na Pražský hrad Marta Gottwaldová. Přestože ji lidé přijali, byla pro ně pravým opakem předchozích dvou zmíněných. Proto se také stala terčem mnoha vtipů. Byla hodná, trpěla však řadou komplexů. Zejména kvůli svému původu...

Marie Holubová se narodila jako nemanželské dítě Rosalii Holubové, chudé vdově po čeledínu Augustinu Žitníkovi. Přestože dostala jméno Marie, začala si z neznámých důvodů říkat Marta. Pokoušela se vyučit číšnicí, ale učení nechala a začala pracovat jako služebná.

Pak potkala Klementa

Budoucího manžela poprvé potkala v roce 1919 a už o rok později mu porodila dceru Martu. Starat se o ni musela sama, protože Gottwald po svatbě netoužil. Mohla být ráda, že vůbec přiznal otcovství. Žít spolu začali až v roce 1924 a vzali se 21. března 1928.

S Klementem ji spojovalo to, že oba pocházeli z chudých poměrů, z podobného vesnicko-maloměstského prostředí a podobného regionu. Jenže zatímco Gottwald žil politikou a hodně četl, Marta se o politiku nezajímala. Do KSČ nevstoupila a nebavily ji ani knihy, raději si zahrála karty. Jak ale správně vytušila, po boku stranického lídra se rychle vyšplhala mezi společenskou smetánku. Byla mu proto věrnou společnicí a trpěla všechny nepříjemnosti, které plynuly z toho, že Klement Gottwald nasměroval Československo do sovětského područí...

Když se Gottwald po převratu v roce 1948 stal prezidentem a Marta první dámou, začala si užívat společenského statusu. Třeba se i v nejžhavějších vedrech objevovala s kožešinkou kolem krku. Byl to pro ni symbol luxusu a elegance a zároveň znak jejího privilegovaného postavení. Umělá snaha upozornit na vlastní důležitost byla ovšem snadno prohlédnutelná. A lidé si rychle všimli, že tahle obézní žena nesahá předchozím ikonám Charlottě a Haně ani po kotníky. O to více, že tehdejší propaganda Martu popisovala jako ženu z lidu a proletářku, která je na hony vzdálená prvorepublikovým nafintěným paničkám.

Ve skutečnosti si právě na prvorepublikovou paničku Marta hrála. Nechala se oslovovat "ruku líbám", šaty jí navrhovaly a šily přední návrhářky - mimochodem stejné, u kterých si róby nechávala šít právě Hana Benešová. To všechno vedlo k tomu, že lidem byla pro smích.

Klement Gottwald zemřel v březnu 1953. Martu to srazilo na dno - už nebyl nikdo, kdo by jí dělal štít. Měla nejspíše rakovinu - a psychický stav po smrti manžela jí ke zdraví rovněž nepřispěl. Zhubla více než 50 kilogramů na podzim roku 1953 zemřela. Do dějin se navždy zapsala snobstvím, nedostatkem vkusu - a tedy tím, že byla spíše její karikaturou, než skutečnou první dámou Československa.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA OSUD VYSMÍVANÉ PRVNÍ DÁMY MARTY GOTTWALDOVÉ!

Čtěte seriál Extralife.cz: První dámy Československa

Charlotta Garrigue-Masaryková: Obdivuhodná žena, kterou raději zbavili svéprávnosti

První dáma Hana Benešová: Pro veřejnost dokonalá, v soukromí nešťastná – nemohla mít děti

Krutý osud prezidenta Háchy a jeho Milady: Byla „první slečnou“ protektorátu, skončila na ulici

Marta Gottwaldová byla spíše karikaturou první dámy: Lidé z ní měli legraci

Marie Zápotocká, soudružka první dáma z lidu. Prezidenta veřejně oslovovala „táto“

První dáma Božena Novotná: Neuměla nakládat s penězi a z Hradu odešla s ostudou

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu