Close search

Krutý osud prezidenta Háchy a jeho Milady: Byla "první slečnou" protektorátu, skončila na ulici

Zdroj:

Pro někoho zrádce národa, pro jiného nešťastný hrdina! Protektorátní prezident Emil Hácha byl rozhodně jednou z nejtragičtějších postav naší historie. Osudy jeho nejbližších, kdy roli první dámy převzala po zesnulé mamince dcera Milada Rádlová, byly rovněž velmi pohnuté...

Protektorátní prezident Emil Hácha je tragickou postavou našich dějin. Navzdory mnoha kritikům však zůstává faktem, že měl extrémně těžký úkol. Po Mnichovské dohodě se stal nátlakem, a také z rozumu, kvůli vyšším cílům, nejvyšším představitelem rozbitého Československa. A ač neustále šikanován nacistickými okupanty, snažil se v zemi udržet alespoň zbytky spravedlnosti. Odmítl slib věrnosti Hitlerovi, protestoval proti násilnému poněmčování, bránil zatčené studenty. Těžce zkoušeného Háchu zlomili až po atentátu na Heydricha. Krutý osud měli i jeho nejbližší, kteří mu stáli vždy po boku. Ať už to byla jeho manželka Marie, nebo dcera Milada, která se po její smrti stala "první slečnou republiky", jak by řekl nynější prezident Miloš Zeman. Začněme ale nejdříve Háchovou manželkou Marií...

Marie Háchová (roz. Klausová) se narodila v roce 1873. Byla sestřenicí svého budoucího manžela, se kterým se seznámila počátkem devadesátých let v Praze. Hácha zde studoval práva, ona se zajímala o hudbu. Byla velmi atraktivní, a přestože Hácha nepatřil zrovna mezi typické krasavce, zamilovala se do něho - nabízel jí životní jistotu, měli spoustu společných zájmů. Rádi třeba chodili za kulturou.

Na bujarý život je ale příliš neužilo. Večery trávili nejraději doma. Marie si potrpěla na dokonalý chod a čistotu domácnosti. Emil zase coby právník vyznával bezchybné úřednické výkony, tudíž se skvěle doplňovali.

V roce 1902 se Háchovi vzali, o rok později se jim narodila jejich jediná dcera Milada. Na dětství ráda vzpomínala - vyrůstala prý ve šťastné a harmonické rodině, která podporovala kulturu. Aktivně se věnovala sportu, vynikala zejména v jízdě na koni a v tenise.

Milada první slečnou

I díky tomu, že Marie manželovi poskytovala skvělé zázemí, získal místo dvorního rady vídeňského Nejvyššího správního soudního dvora. V roce 1925 se stal jeho prvním prezidentem. To, že dosáhl takové pozice, byla prý zásluha hlavně jeho manželky.

Ve třicátých letech onemocněla se štítnou žlázou, přidaly se neurologické problémy, srdeční arytmie a zánět žil. Zemřela začátkem roku 1938. Emila její smrt velmi ranila. Za deset měsíců poté se po abdikaci Edvarda Beneše stal prezidentem a roli první dámy tak převzala dcera Milada Rádlová, která byla v té již rozvedená. Manželství se Zdeňkem Rádlem zůstalo bezdětné. Byla to právě ona, která doprovázela svého otce při oficiálních záležitostech a snažila se ho ochraňovat.

Pomáhala obětem nacistů

V roce 1941 se Milada s otcem přestěhovali do Lán. Nejspíše proto, že Hácha byl už v té době ve velmi špatném zdravotním stavu a potřeboval klid. Milada zase nechtěla mít na očích nacistické hlavouny. Převzala za něj většinu povinností, spoustu dokumentů podepisovala právě ona. Byla považována za velmi odvážnou, i přes velké riziko pomáhala obětem nacistické perzekuce a dokonce žádala K. H. Franka, aby propustil několik lidí z koncentráku. On její žádosti vyhověl.

Konec války byl pro oba velmi krutý. V květnu 1945 zatkli Háchu za údajnou kolaboraci a odvezli ho na Pankrác do vězeňské nemocnice. Miladu nechali stát bez prostředků pouze s nejnutnějšími věcmi na chodníku před kavárnou Letná. Jejich majetek byl zkonfiskován a ona se ze dne na den ocitla na ulici. Střechu nad hlavou jí nakonec poskytl její exmanžel a pomohl jí z nejhoršího.

Hácha zemřel za necelý měsíc ve vězeňské nemocnici na Pankráci, aniž by ho dcera ještě viděla. Až do své smrti pak Milada žila na Letné a pracovala jako prodavačka a švadlena. Zemřela 19. prosince 1989 a pohřeb měla v den, kdy byl zvolen Václav Havel prezidentem – 29. prosince 1989.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA OSUD PRVNÍ SLEČNY PROTEKTORÁTU!

Čtěte seriál Extralife.cz: První dámy Československa

Charlotta Garrigue-Masaryková: Obdivuhodná žena, kterou raději zbavili svéprávnosti

První dáma Hana Benešová: Pro veřejnost dokonalá, v soukromí nešťastná – nemohla mít děti

Krutý osud prezidenta Háchy a jeho Milady: Byla „první slečnou“ protektorátu, skončila na ulici

Marta Gottwaldová byla spíše karikaturou první dámy: Lidé z ní měli legraci

Marie Zápotocká, soudružka první dáma z lidu. Prezidenta veřejně oslovovala „táto“

První dáma Božena Novotná: Neuměla nakládat s penězi a z Hradu odešla s ostudou

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu