Close search

Výročí promítání prvního filmu v dějinách: Diváky musela rozhánět policie

Wikimedia Commons, institut-lumiere.org, Public Domain Zdroj: Wikimedia Commons, institut-lumiere.org, Public Domain

Byli prvními, kteří koncem 19. století začali experimentovat s výrobou filmů. Nejdříve asistovali Edisonovi. Své první neveřejné představení uskutečnili už v březnu roku 1895. A je tomu právě 124 let, kdy bratři Lumièrové poprvé představili veřejnosti svá filmová díla.

Francouzští bratři Auguste Marie Louise Nicholas (19. října 1862 – 10. dubna 1954) a Louise Jean (5. října 1864 – 6. června 1948) Lumièrové se zařadili mezi první průkopníky ve filmové tvorbě. S filmem experimentovali již v letech 1891 až 1894. Teprve 28. prosince 1895 však došlo k prvnímu veřejnému představení filmu. Byl to milník v kinematografii.

První projekce

Svědkem prvního veřejného představení filmu se stala francouzská Paříž. Konkrétně se poprvé promítalo v tzv. Indickém salónku hotelové kavárny Grand Café, dnes se v domě č. p. 14 na Boulevard des Capucines nachází hotelová kavárna Café Lumière.

Rodinný přítel fotograf Clément Maurice zde pronajal malou místnost pro zhruba 33 lidí, kteří zde za vstupné 1 frank mohli shlédnout několik krátkých filmů. Přestože promítání nepředcházela žádná reklama, mělo obrovský úspěch. Zájemců bylo mnohokrát více a dokonce je musela rozhánět policie.

První filmy

Promítáno zde bylo deset krátkých filmů. Úplně první z nich pak byl film s názvem Sortie de l'usine Lumière à Lyon (Dělníci odcházející z Lumièrovy továrny). Toto historické představení trvalo 45 sekund. V roce 1894 jej natočil Léon Bouly pomocí kinematografu, který byl patentován o rok dříve. Mezi dalšími promítanými filmy pak byly například La Voltige, Les Forgerons, La Repad de bébé nebo La Mer.

Styl filmování

Kinematograf bylo víceúčelové zařízení, které umožňovalo natáčet, kopírovat a promítat filmy. Zpočátku však šlo pouze o tzv. snímky nebo záběry. Zatím se totiž ještě nepracovalo s velikostí záběru, ale ani se střihem. Bratři zpočátku pracovali pouze s fotografií, která zaznamenávala pohyb.

Kinematograf jako technický vynález

Bratři Lumiérové pracovali s kinematografem pouze coby s technickým vynálezem. Neměli tak v plánu jej nijak dál rozvíjet. Prvního promítání se naštěstí zúčastnil jistý Georges Méliès , francouzský filmový režisér a další budoucí významný průkopník filmu, který v něm našel širší potenciál. Vnesl do kinematografie efekty, filmové triky a dokonce hraný děj. Bratři se totiž dříve věnovali hlavně dokumentu.

Nový patent

Roku 1903 si bratři nechali patentovat autochrom, tzn. automaticky barevný. Jednalo se o začátky barevné fotografie, jež byla komerčně využívána až do roku 1935. Autochrom se choval v podstatě jako barevná průsvitka. Původní přístroje se vyráběly potažením skleněné desky včelím voskem, do kterého se nalepila barevná zrníčka škrobu. Autochromy sice vyráběly barevně krásné výtvory, barvy však bohužel byly nerealistické a obrázky nešlo kopírovat. Každý jeden tak byl originálem.

Promítání v českých zemích

V českých zemích se film poprvé promítal 15. července 1896 v Karlových Varech a již na počátku následujícího roku byl v Čechách natočen první film. Natočila jej Americká společnost a byl věnován pašijovým hrám v Hořicích na Šumavě. První české snímky jako například Svatojánská pouť v československé vesnici natočil Jan Kříženecký a byly promítány již roku 1898.

NA PRŮKOPNÍKY KINEMATOGRAFIE A JEJICH VÝTVORY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Nejčtenější články