Close search

Příběh remosky: Český vynález, který zažil znovuzrození, je na trhu téměř 70 let

wikipedia Jiří Svoboda Zdroj: wikipedia Jiří Svoboda

Remoska nemohla za totality chybět v žádné domácnosti. Slavný hrnec, který vynalezl český konstruktér, nahradily po sametové revoluci na několik let jiné spotřebiče, avšak v posledních letech zažívá remoska znovuzrození a v oblibě u lidí opět stoupá. Jaký byl příběh tohoto šikovného hrnce?

Inspirace ve Švédsku

Remosku vytvořil počátkem padesátých let Oldřich Homuta, který se inspiroval podobným hrncem na výletě ve Švédsku. Elektrický hrnec ale zatím jenom vařil a nepekl.

Konstruktéři chtěli, aby hrnec uměl i péct, a tak prototyp remosky Oldřich Homuta se svými spolupracovníky dále vylepšoval. Nakonec se jim to podařilo a remoska byla na světě.

Označení

První remoska nesla označení HUT (Homuta, Uher, Tyburec) a znamenala první písmena příjmení hlavních konstruktérů. Malá Homutova dílna byla znárodněna a připojena k podniku místního hospodářství REMOS (= revize, elektro, montáže, opravy, servis), který se specializoval na elektrovýrobu a elektroslužby. Nově tedy neslo nádobí jméno remoska.

Zlatá éra remosek

První remosky se začaly sériově vyrábět ve Zdicích v podniku, kde se montovaly elektrické pečící trouby. V roce 1957 se postavil úplně nový podnik v Kostelci nad Černými lesy, kde se začaly remosky vyrábět a začala tak zlatá éra, během níž se vyrobilo do roku 1991 téměř tři miliony kusů pečících hrnců - remosek.

Výhody pečení v remosce

Vaření a pečení v remosce si oblíbila většina hospodyněk. Maso v ní připravené nebylo oproti přípravě v troubě vysušené. Jídlo v ní neztrácelo vodu a nepřipalovalo se zespodu, jelikož teplo z víka sálá shora a je rozváděno po stranách.

Původní remoska byla velmi jednoduchá, chyběla regulace výkonu a vnější tepelná izolace. Původně na víku nebylo skleněné okénko, což se poté ukázalo jako výhodnější. Okénkem totiž unikala část tepla a střed pečené potraviny se nemusel vždy dopéct.

Znovuzrození

Po revoluci zaplavily československý trh nové spotřebiče, jako třeba mikrovlnná trouba, které se měly stát nástupci slavné remosky. Firma Karma, která výrobu už dříve převzala, usoudila, že éra remosek skončila, a tak výrobu hrnců zastavila.

V roce 1994 se však jistý pan Blažek rozhodl, že zakoupí ochrannou známku remosky, která byla v té době na prodej, a bude se snažit o její vzkříšení. Se svým spolupracovníkem založili nový výrobní závod Remoska s.r.o. ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Remoska dostala nový design, teflonový povrch a barvu. Starou známou remosku začaly poznávat hospodyně na Slovensku, v Polsku, Německu i Austrálii a začal o ni být znovu zájem.

V roce 2003 se začaly remosky exportovat do Velké Británie, kde jsou tak populární, že se jich tam prodalo už na desítky tisíc kusů. Dnes se 50 % výroby exportuje do desítek zemí po celém světě.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu