Close search

Výročí smrti Jiřiny Štěpničkové: Kolegové pro ni chtěli provaz, odseděla si deset let

archiv Zdroj: archiv

Jiřina Štěpničková, která zemřela přesně před 34 lety, byla uznávanou divadelní i filmovou herečkou. Jak se jí dařilo v práci, o to horší to měla v soukromém životě. O její životní lásku ji připravila šílená fanynka, a když se rozhodla i s malým synem Jiřím odejít z nesvobodné země na Západ, padla do rukou tajné policie.

Jiřina Štěpničková, maminka herce Jiřího Štěpničky, byla jednou z nejrespektovanějších českých divadelních a filmových hereček. Kromě uznání však byl její život plný i velmi bolestných chvil.

O manžela ji připravila šílená fanynka

Krásná herečka se počátkem třicátých let bezhlavě zamilovala do hereckého kolegy Ladislava Peška. Ten její lásku opětoval. Měl ale smůlu, že se do něj zbláznila doslova šílená fanynka. „Byla to dívka z bohaté židovské rodiny a říkala si Divá Bára. Paradoxem bylo, že roli Divé Báry ve filmu hrála právě Štěpničková. Bohužel ale Láďu naháněla úplně všude, psala mu dopisy, v nichž vyhrožovala sebevraždou, čekala na něj před divadlem a chodila i na natáčení filmů,“ popisoval herec Svatopluk Beneš v rozhovoru pro Českou televizi.

Ačkoli Štěpničková s Peškem se opravdu hluboce milovali, ten se rozhodl raději herečku opustit a formálně se oženil se svou fanynkou. S tou se sice po čase rozešel, ale ke Štěpničkové se už nevrátil. „Jiřina nesla rozchod a hlavně jeho pohnuté důvody velice špatně. Dokonce bych řekl, že se se ztrátou velké lásky nikdy nedokázala úplně vyrovnat,“ vyprávěl herec Beneš.

Krutá dohra útěku

Za války se herečka jako jedna z mála nezapletla s nacisty. Odešla do Londýna, kde se jí narodil syn Jiří. Po návratu domů se Jiřina odmítla stát spolupracovnicí režimu a trest následoval takřka okamžitě. Životní tragédie Jiřiny Štěpničkové přitom začala nevinně.

V létě 1951 dostala nastrčený dopis od režiséra Františka Čápa z Německa, který jí údajně napsal: „Přijeď, holka, mám pro tebe práci.“ Doma měla nouzi o role, a tak se domluvila se sousedkou Růženou Daňhovou, že utečou z republiky společně. Jiřina bude v Německu hrát a Růžena pečovat o domácnost. Jejich legální přechod přes hranice však byla komunisty předem naplánovaná past. Převaděč je dovedl přímo do rukou StB. Jiřinu chytili na místě, pro Růženu si přišli o pár dní později k její sestře do Vršovic.

Herci požadovali trest smrti

Na proces čekala Štěpničková v pankrácké věznici. A v té době měla opravdu strach. Syn Jiří byl umístěn v dětském domově a hereččinu případu byla věnována velká mediální pozornost. Dlouho to vypadalo, že totiž dostane trest smrti. Koneckonců, především její kolegové i bývalí kamarádi v čele s Antonií Hegerlíkovou veřejně žádali pro Štěpničkovou nejvyšší trest.

Ve zmanipulovaném procesu nakonec dostala za kontrašpionáž patnáct let. Z nich si odseděla v nechvalně známé ženské věznici v Pardubicích deset let. Po mnoha žádostech o milost, které střídavě psala její sestra a někteří kolegové jako Vlasta Fabiánová a Ladislav Vojta, byla nakonec Štěpničková v roce 1960 podmínečně propuštěna.

Hegerlíková prozřela

K velkému údivu jí po propuštění začala pomáhat právě Antonie Hegerlíková, která původně chtěla pro Štěpničkovou trest smrti. „Antonie byla v padesátých letech zmanipulovaná a plamenně obhajovala komunistický teror. Později jí ale začalo docházet, co dělala a čemu věřila, a velmi se změnila. Hrozně se styděla za to, co Štěpničkové udělala. Mnohokrát se jí omluvila. Když mohla, tak Jiřině pomohla, dohodila jí i pár rolí v divadle. Prostě se snažila svoje chování odčinit,“ komentoval zvláštní situaci Svatopluk Beneš.

Jiřina Štěpničková se jen pomalu vracela do normálního života. Dostala zpět svého syna, ale s prací to bylo horší, měla prostě politický škraloup. Časem ale začala hrát spíše v divadle. Pár rolí dostala i v televizi, ale předválečná sláva jí byla na hony vzdálená. „Jiřina byla zlomená. Na první pohled byste nic z jejího pohnutého osudu nepozorovali, ale uvnitř se Jiřina změnila. Stáhla se do ústraní, s nikým se nestýkala,“ dodal Svatopluk Beneš v rozhovoru pro Českou televizi.

Krásná herečka tak dožila v ústraní jen se svými vzpomínkami na šťastný předválečný život. V roce 1969 byla plně rehabilitována. Byla to ale jen malá satisfakce za hereččin zpackaný život.

NA ŠÍLENOU FANYNKU, KTERÁ JÍ ODLOUDILA MANŽELA, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Text byl připraven s použitím knihy Jiřina Štěpničková: Herečka v pasti

Nejčtenější články