Close search

Nejzajímavější věznice světa: V Japonsku domek pro seniory, v Salvadoru peklo

boredpanda.com Zdroj: boredpanda.com

Po celém světě je ve vězení drženo více než 10 000 000 lidí. Od roku 2000 vzrostl počet odsouzených žen. Číslo se zvýšilo o 50 procent. Počet odsouzených mužů vzrostl o 18 procent. Spojené státy mají 698 vězňů na 100 tisíc obyvatel, Dánsko má 61 odsouzených na 100 tisíc obyvatel. Jak se věznice od sebe liší? Hodně.

Věznice se od sebe liší. Někde je ten kontrast do očí bijící. Lze říci, že země s vyspělejší ekonomikou mají lepší úroveň věznic. Ve Skandinávii se myslí na to, že i vězeň je člověk. Vězení zde slouží k nápravě. V takovém Salvadoru byste se ale za mříže jistě dostat nechtěli. Tam je pobyt v base opravdu tvrdým trestem.

Ve španělském městě Aranjuez mohou odsouzení rodiče zůstat se svými dětmi. Na zdech jsou zde obrázky. Vězeňský systém se snaží chránit citlivou dětskou duši.

V Kampale v Ugandě se myslí na vzdělání. Odsouzený zde může získat výuční list.

Zajímavé věznice mají v Norsku. Ostrov Bastoy byl transformován na věznici s volným režimem. Málo nebezpeční vězni jsou v podstatě drženi jen na ostrově, jinak mohou chodit do různých zón ostrova.

Zajímavá ženská věznice také funguje v Kolumbii v městě Cartagena. Každý večer si ženy zkusí, jak bude vypadat život na svobodě. Část věznice se transformuje na bar a restauraci a vězenkyně si zkouší roli servírek a barmanek, aby byly připravené na život po propuštění.

V japonském městě Onomichi zase funguje věznice pro seniory. Japonská populace stárne a stárnou i vězni. Věznice v Onomichi vlastně vypadá jako takový důchoďák.

Na závěr se podívejte na klece v Salvadoru. Tam by se opravdu nikdo dostat nechtěl. 

    

     

Nejčtenější články