Close search

Manželské etudy Heleny Třeštíkové. Osudy aktérů po 35 letech

Archiv České televize Zdroj: Archiv České televize

Dokumentaristka Helena Třeštíková začala v roce 1980 natáčet časosběrný dokument se šesti páry, které měly před svatbou. Minulý rok přišla do kin poslední série osudů, tentokrát s názvem Manželské etudy po 35 letech. Jak se změnil život aktéru za neuvěřitelných 35 let, kolik z nich spolu vydrželo, jak prožívají starosti i radosti všedních dnů?

Ivana a Václav

Nekonečná energie, která po dobu celého natáčení čišela z obou těchto manželů, střídala deprese, neúspěchy v podnikání a problémy s dětmi. Tito dva vystudovaní architekti se snažili podnikat už za komunismu. Ve všem, co dělali, byli vždy velmi aktivní a všechny aktivity dělali s nadšením. Postupem času se jim narodilo pět dětí a po revoluci začali naplno podnikat v obchodu s nábytkem na Vinohradské ulici v Praze pod značkou Strnad. Obchod jim ale neprosperoval tak, jak si představovali. Do toho se začaly s dospíváním dětí vynořovat problémy s jedním z jejich synů. Ivana přiznala, že toho na ni je moc, začala užívat antidepresiva a v posledním díle dokonce přiznala pokus o sebevraždu. Nakonec ale krizi s Vaškem překonali a jako jedni z mála zůstali spolu.

Mirka a Antonín

Další výraznou dvojicí Manželských etud byla Mirka a Antonín, ona vyučená kadeřnice, on blázen do aut. Brali se, když bylo Mirce 17 let, jelikož čekali dítě. Po svatbě bydleli u rodičů, poté získali byt na pražském Zličíně, ale snili o vlastním domě. To se jim, jak jsme v posledním díle viděli, podařilo. I přes to, že už Mirka druhé dítě nechtěla a chtěla se vrátit do práce, narodil se jim syn Tomáš. Dcera Lucie se brzy vdala, narodil se jí syn, ale ve třetí sérii už odmítá natáčet. Žije s novým partnerem, se kterým má druhého syna. Antonín zdědil pozemek po otci a finance, které zčásti použili na výstavbu vysněného domu. Paradoxně se jim jeden sen vyplnil, ale v té době syn Tomáš propadl drogám, což oba dva rodiče logicky sžíralo. Mirka a Antonín spolu také zůstali. Perou se s nepřízněmi osudu, ale také se společně radují z vnoučat.

Ivana a Pavel

Brali se spolu kvůli tomu, že Ivana byla v jiném stavu. Dlouho rekonstruovali byt po babičce, a tak žili u rodičů. Pavel měl vždy spoustu koníčků – fotbal, divadlo, kulečník, poté i vlastní podnikání. Ivana zůstala v domácnosti a žila úspěchy své dcery, která odmala závodně tancovala. V posledním díle Pavel přiznal, že jeho žena celý život trpěla jeho koníčky a důvod, proč žila spíše v jeho stínu. Oba manželé si našli nové partnery a nějakou dobu žili ve společné domácnosti v tzv. otevřeném vztahu. Ivana i přesto, že vztah ukončovat nechtěla, nakonec uznala, že je šťastná po boku nového muže, ve kterém našla konečně rovnocenného partnera a životní lásku.

Zuzana a Stanislav

Tento pár byl od začátku poněkud nesourodý. Zuzana otěhotněla ještě před maturitou a od začátku neměla příliš velké životní plány. Stačilo jí bydlet na maloměstě a věnovat se dětem. Po čase se rozvedli. Stanislav byl velmi aktivní, naučil se německy, věnoval se koníčkům, našel si novou přítelkyni a postavil s ní nízkoenergetický dům. Zuzana se zatím v jejich starém bytě užírá pasivitou a sledováním televizních seriálů. Jejich děti jsou inteligentní. Zatímco ale dcera vykazuje Zuzaniny rysy nenáročného žití, syn se potatil, je aktivní a má spoustu koníčků.

Marcela a Jiří

Příběh tohoto páru byl velmi dramatický. Rozvedli se už dva roky po svatbě. Marcela žije sama s dcerou, která však v dospělosti po tragické nehodě umírá. Jiří už krátce po rozvodu odmítá další natáčení. Marcela se nemůže se smrtí dcery smířit ani po letech. S druhým partnerem má Marcela syna, který je ale už odmala problémový. Řeší stále dokola finanční problémy, závislost na automatech a komplikovaný vztah se synem.

Zuzana a Vladimír

Jako jediní se nebrali kvůli dětem. První dítě se jim narodilo až tři roky po svatbě. Vladimír je také velmi činorodý a jeho snem je stát se slavným fotografem. Zuzana ho v tom vždy podporovala. Postupně se jim narodily tři dcery, ale manželství nevydrželo, jelikož Vladimír žil svůj bohémský život a navíc jezdil na několik měsíců za prací do Ameriky. Zuzana držela rodinu pohromadě, nicméně i tak se vztah rozpadl. Vladimír se stal úspěšným, má nové známosti, ale pořád hledá pomyslný smysl života. Zuzana si také našla nového partnera, se kterým je šťastná. Na rozdíl od svého prvního muže má ráda obyčejný život a užívá si každé maličkosti, kterou jí přinese.

Nejčtenější články