Close search

Jak vyzrát na stalking neboli nebezpečné pronásledování. Rady, které mohou zachránit život

Pixabay Zdroj: Pixabay

Nebezpečné pronásledování neboli stalking je úmyslné, zlovolné a systematické pronásledování a obtěžování nejen ve fyzické podobě, ale v dnešní době i přes hojně využívané sociální sítě, esemesky a e-maily. Stalking končí i vraždami, sebevraždami, psychickými poruchami a od roku 2010 i trestním stíháním pachatele. Jak se zachovat, pokud se stanete obětí stalkera?

 

Kdo může být stalker?

Bývalý partner – člověk, který se nedokáže vyrovnat s rozchodem. Snaha bývalého partnera o uchování vztahu, která brzy přejde k nenávisti a snaze se pomstít.

Nápadník/uctívač – člověk, se kterým oběť nikdy nebyla ve vztahu. Může to být například kolega z práce či soused. S takovým člověkem nemusíte mít vůbec žádný vztah, ale on vás ve svých myšlenkách vidí úplně jinak.

Sexuální útočník – člověk poháněn sexuální touhou a s asociálním chováním. Dochází k sexuálním útokům.

Kyberstalker – člověk, který vás pronásleduje na veškerých sociálních sítích, obtěžuje vás přes e-maily, esemesky. Pokusí se vám ukrást identitu a co nejvíce poškodit vaši pověst. Kyberstalker může být i „obyčejný“ stalker.

Stalking se projevuje sledováním na každém kroku, pronásledovatel se objeví prakticky kdekoliv, kde se právě nacházíte. Soustavně vám telefonuje, posílá nevyžádané dopisy, esemesky nebo e-maily. Zprávy a telefonáty jsou vulgární, výhružné. Snaží se vám poškodit pověst. Často se zdržuje v blízkosti vašeho domova, školy nebo práce a vyhrožuje, že ublíží vám, vaší rodině, kamarádům nebo zvířeti.

Shromažďuje o vás informace, ať už s použitím veřejných zdrojů, nebo tak, že si zaplatí sledování, prohledává odpadky, vyptává se na vás vašich kamarádů, rodiny nebo sousedů.

V neposlední řadě může dojít k fyzickému napadení.

Jak se bránit?

Důležité je veškeré pokusy o kontakt ignorovat. Stačí jednou odpovědět, že si nepřejete, aby vás daný člověk kontaktoval.

Všechny esemesky, e-maily, dopisy a zprávy na sociálních sítích si ukládejte. Nic nemažte! Je to případně důležitý podklad pro policii.

Informujte o tom někoho dalšího, nejlépe kamaráda, či někoho z rodiny.

Zkuste měnit trasy, kterými chodíte do školy, práce, na nákup.

Naplánujte si bezpečnostní plán v případě nouze. To znamená místo, kam byste se v případě nouze uchýlili (např. ke kamarádovi, k příbuzným). Pokud je to možné, zajistěte si doprovody.

Kontaktujte odborné instituce jako je Bílý kruh bezpečí (www.bkb.cz) a další organizace pro pomoc obětem trestných činů a v neposlední řadě kontaktujte Policii ČR.

Nejčtenější články