Close search

Cesta do pravěku, legendární film režiséra Karla Zemana: Obdivoval ho dokonce i Steven Spielberg

Bonfonfilm Zdroj: Bonfonfilm

Karel Zeman je legendou české kinematografie, stejně tak i jeho asi nejslavnější snímek Cesta do pravěku. Film o čtyřech chlapcích, kteří se na pramici dostanou až do pradávných světů, chválil dokonce i legendární americký režisér Steven Spielberg. A to není jediné, co byste o Zemanovi, který se narodil přesně před 109 lety, a jeho Cestě do pravěku měli znát...

Karel Zeman se narodil v obci Ostroměř nedaleko Jičína, v Královéhradeckém kraji. První zmínka o obci pochází z roku 1382. Archeologické nálezy v okolí však dokazují, že k osídlení v okolí obce došlo již v pravěku. Historie oblasti i budoucí kariéra Karla Zemana se tak až mysticky protkly...

Je tomu právě 109 let, kdy se 3. listopadu 1910 narodil geniální režisér, se kterým se do dnes děti i dospělí vydávají na Cestu do pravěku. Mladík se nejdříve vydal na obchodní školu, aby ji v sedmnácti letech vyměnil za kurz kreslení ve francouzské oblasti Provence oblíbené nejen u francouzských malířů a kreslířů. A změna kariéry se vyplatila.

Začátek kariéry

Karel Zeman absolvoval dvouletou obchodní školu, dále pak kurz reklamního kreslení a aranžování, a to rovnou v malebném provensálském městě Aix-en-Provence. Po absolvování základní vojenské služby začal pracovat v Domě služeb v Brně. Po úspěchu v aranžérské soutěži pak dostal příležitost ve Zlínských ateliérech. V letech 1930 až 1936 tak pracoval jako kreslíř a návrhář v reklamních ateliérech. Působil pak nejen ve Zlíně u Bati, ale i ve Francii.

Loutkové divadlo

O loutkové divadlo projevil zájem již jako student a roku 1943 ho přivedlo až do Zlínského trikového ateliéru. Zde také realizoval svůj první poetický snímek Vánoční sen. Ten roku 1946 získal cenu za nejlepší loutkový film na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Prvním rozsáhlejším filmem Karla Zemana byla adaptace satirické básně K. H. Borovského Král Lávra a pohádka Poklad na Ptačím ostrově. Zde se již pokusil o spojení více technik.

Vydal se na Cestu do pravěku…

Vrcholným dílem Karla Zemana je však bezesporu světově známý film Cesta do pravěku. Tento fantastický film z roku 1955 byl inspirován skvělými ilustracemi malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, který je vytvořil ve spolupráci s paleontologem Josefem Augustou, taktéž autorem populárních vědeckých knih. Literární předlohou pro film byla pravděpodobně kniha Arnošta Cahy V pravěkém světě z roku 1927.

Cesta do pravěku však byla dlouhá a nesnadná

Tématem dlouhého kombinovaného filmu Cesta do pravěku jsou čtyři chlapci, kteří zažijí neuvěřitelný příběh cesty do historie Země. Petr, Jirka, Toník a Jenda se vydávají proti proudu Řeky času na báječnou cestu do pravěku. Postupují přes mladší čtvrtohory, třetihory, druhohory a prvohory až k silurskému moři (prvohorní útvar v nadloží ordoviku a v podloží devonu). Zde se dokonce setkávají s živým trilobitem. V jednotlivých epochách poznávají místní klima, zvířectvo a rostlinstvo. Prožijí také nejedno dobrodružství a několik skutečných dramat…

Koho jste tu mohli potkat?

Film se množí dnes již mnoha bájnými (ne)stvůrami, a tak se pojďme podívat, koho nebo co zde chlapci potkali. Čtvrtohorní mamuty samozřejmě musel milovat každý, horší by asi bylo potkat srstnatého nosorožce, dost rychle se totiž naštve (to se dodnes nezměnilo).

Po třetihorách se pak procházeli například Uintatherium (vyhynulý rod lichokopytníků) nebo Phorusrhacos (mohutný nelétavý pták). V druhohorách to byli Pteranodon (ptakoještěr) či Stegosaurus (ptakopánvý dinosaurus). V prvohorách pak Trilobiti nebo Meganeuři (obří prehistorický hmyz).

Úspěchy

A i když Karel Zeman natočil mnoho dalších úspěšných filmů jako například Vynález zkázy (1958), Baron Prášil (1961) nebo Ukradená vzducholoď (1967), Cesta do pravěku se stala jeho největším úspěchem. Film byl roku 1959 vyznamenán na Mezinárodním festivalu v italských Benátkách a německém Mannheimu a prodal se do 72 zemí, mnohdy bohužel takzvaně načerno.

O Cestě do pravěku se údajně zmínil při své cestě do České republiky i oscarový režisér Steven Spielberg. V roce 2019 byl film digitálně restaurován, digitalizované snímky naleznete v galerii.

Konec života

Karel Zeman zemřel 5. dubna 1989 a je pohřben na lesním hřbitově ve Zlíně. Jeho odkaz však neumírá. Celoživotní dílo Karla Zemana a jeho filmové triky si dnes můžeme připomenout v Muzeu Karla Zemana na Malé Straně v blízkosti Karlova mostu. Vstoupíte zde do fantastického světa, ve kterém se ocitnete v blízkosti barona Prášila nebo se v helmě potopíte do báječného podmořského světa, ale pozor, ať vás nedohoní dinosauři.

DO FANTASTICKÉHO SVĚTA KARLA ZEMANA SE PODÍVEJTE V GALERII:

Nejčtenější články