Close search

Do Česka přichází maso z laboratoře! Už nemusíte zabít zvíře, abyste si dali steak

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Na planetě Zemi žije 7,4 miliard lidí a 40 miliard hospodářských zvířat, aby uspokojilo jejich choutky. Naprostá většina těchto zvířat žije v tristních podmínkách s jedinou vidinou, kterou je porážka a následná konzumace. Existují i výjimky, takovou výjimkou je prasátko Jessie, člen týmu společnosti, která maso vyrábí v laboratoři.

Maso vypěstované ve zkumavce

Průkopníci v oblasti umělého, ale ekologičtějšího masa ze společnosti New Age Meats ve svých laboratořích připravují z nových buněk prasátka Jessie potravu budoucnosti. Jejich maso se na stůl dostane bez porážky i problematického chovu. Eliminuje všechny negativní etické i environmentální aspekty živočišné výroby.

Maso z laboratoře má být chutnější, bezpečnější a zdravější než klasické maso. Je vypěstováno bez antibiotik a rizika bakteriální kontaminace. Navíc odpovídá zásadám udržitelnosti.

Globální produkce masa se podílí na emisi skleníkových plynů více než všechna auta, vlaky i letadla na světě dohromady. Maso z laboratoře vyprodukuje údajně desetkrát méně skleníkových plynů. Dá se připravit za polovinu energie oproti tradičnímu masu, spotřebuje pětkrát méně vody a stokrát méně půdy.

Zní to jako fikce, ale je to realita

New Age Meats, která maso vyrábí, je jedním z nejzářivějších příkladů futuristických společností. Její zakladatel Brian Spears přijede do Prahy již 10. září. Vystoupí tady jako řečník letošního ročníku mezinárodního festivalu moderních technologií Future Port Prague. Zřejmě i v Praze vyvolá se svým umělým masem rozporuplné reakce tak, jak je vyvolává všude ve světě.

Zatímco dnes se globálně poráží ke konzumaci asi 160 milionů zvířat denně, společnosti jako New Age Meats mohou celý masný průmysl obrátit vzhůru nohama. Taková revoluční změna se pochopitelně neobejde bez bouřlivých diskusí. „Jakmile se však maso z laboratoře stane běžně dostupné, pro současný způsob produkce už nebude žádný důvod,“ předpovídá Martin Holečko, zakladatel festivalu Future Port Prague a hostitel Briana Spearse.

Future Port Prague uvítá i další osobnosti, které dnes vytvářejí budoucnost nás všech. Bude mezi nimi i Radek Hušek, zakladatel českého start-upu SENS Foods, který vyrábí potraviny z cvrččí mouky, nebo biochemický inženýr tzv. buněčného zemědělství Vitor Espírito Santo ze společnosti Just.

Chcete o umělém mase vědět víc? Zajímavé informace vám odhalí FOTOGALERIE.

Nejčtenější články