Close search

Beatles na útěku: Odmítnutí první dámy Filipín se jim málem stalo osudným

Flickr.com, CC BY Zdroj: Flickr.com, CC BY

Beatles byli na vrcholu slávy a jejich úspěšné světové turné pokračovalo na Filipínách, když tvrdě narazili na tamější první dámu a její neobvyklé chování.

Když v polovině 60. let vyrazili Beatles na světové turné, už byli světovou senzací. Úspěch a sláva jim zatím ukazovaly jen tu lepší stránku. Brzo ale mělo dojít i na tu odvrácenou.

Jednou ze zastávek turné totiž byly v červenci 1966 i Filipíny. Zde se jim dostalo velké pocty - na snídani je pozvala první dáma Imelda Marcos.

Marie Antoinetta s botami

Bývalá modelka a zpěvačka Imelda byla proslulá nezřízeným utrácením a když se na podzim 1965 její manžel Ferdinand Marcos stal prezidentem Filipín, dosáhlo to obrovských rozměrů. Imeldin šatník proslul extravagancí a stovkami párů bot. Ráda také podporovala velkolepé architektonické projekty a vůbec vedla na účet státu nákladný život, byť se země zmítala v hospodářské krizi. Díky tomu získala přezdívku Marie Antoinetta, jen s botami.

Když byl o dvacet let později její manžel zvržen a oba utekli na Havaj, odhadovalo se, že připravili Filipíny o miliardy dolarů. Jsou dokonce v Guinessově knize rekordů za Největší státní krádež historie.

Beatles přicestovali na Filipíny odehrát dva koncerty v červenci 1966, tedy krátce poté, co se Marcosovi dostali do vedení státu. A Imelda, která si rychle zvykla na to, že se jí všude dostává úcty a zbožňování, pozvala skupinu na snídani do prezidentského paláce v Manile.

Urážka první dámy

První dáma Filipín vůbec nepředpokládala, že by mohl někdo odporovat pozvání. Jenže Beatles požádali svého manažera Briana Epsteina, aby odmítl s vysvětlením, že nikdy nebylo jejich politikou přijímat oficiální pozvánky.

Když Imelda Marcos zjistila, že se skupina neobjeví na velkolepé snídani pro stovky hostů, byla rozzlobena natolik, že zrušila všechna bezpečností opatření, která se týkala Beatles. Ti to zjistili tak, že když si chtěli objednat snídani na pokoj, nikdo jim nebral telefon. A pak se v televizi objevil prezident s desítkami uplakaných dětí, které se těšily na setkání s Beatles. Skupina prý zlomila stovky dětských srdcí a urazila první dámu.

Epstein si uvědomil, že to nevypadá dobře a pro místní Chanel 5 rychle natočil omluvu. Jenže když měl jít rozhovor do vysílání, státem ovládaný kanál se náhle odmlčel. Vzápětí do hotelu vtrhli rozzlobení fanoušci, takže skupina a její doprovod se museli dát na úprk. Prý na ně po chodbách i personál pokřikoval nadávky.

Když se přiblížili k letištnímu terminálu, čekali na ně další demonstranti, kteří se je pokusili fyzicky napadnout. Odnesl to Mal Evans, šéf turné, kterého zmlátili, zatímco se snažil protlačit zpěváky nepřátelským davem. Skupině se ušlo jen plivání.

Beatles na svobodě

Na letišti se Beatles vetřeli do skupiny jeptišek a mnichů, aby mohli nenápadně a co nejrychleji projít odbavením. Tisková konference, kterou uspořádali po návratu do Londýna, se nesla ve znamení vzpomínek na to, jak byli v Manile vystrašení. Nebylo prý možné odlišit rozzlobený dav a ozbrojenou policii, která se k nim také nechovala přátelsky.

Když jsme se dostali do letadla, všichni jsme líbali sedadla. Byl to pocit, jako bychom našli útočiště. Byli jsme v cizí zemi, kde se všechna pravidla změnila, a oni měli zbraně. Nebyli jsme z toho příliš nadšení," popisoval napjatou situaci Paul McCartney.

Jenže to ještě nebylo všechno. Letadlo nedostalo povolení k odletu a Epstein s Evansem museli vyjít ven. Zmlácený Evans se obával vězení, nebo něčeho horšího, když se ukázalo, že mají místním daňovým úřadům zaplatit 6800 liber, kompletní výdělek z vystoupení v Manile. Za záchranu životů to ale stálo.

Na další informace o filipínském výletu Beatles se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: AP, todayifoundout.com, thevintagenews.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu