Close search

Unikátní dokument zachycuje, co si princezna Diana skutečně myslela o životě v královském paláci

Česká televize Zdroj: Česká televize

Dodnes patří mezi nejinspirativnější lidi posledních dekád minulého století. A i ty nejvíc rozebírané. Vzala totiž na sebe nelehký úkol, dostát závazkům vyplývajícím ze začlenění do královské rodiny, a najít si alespoň trochu radosti a štěstí. Otevřeně o tom mluví v dokumentu Diana: Osobní zpověď, který dnes odvysílá ČT 2.

Diana, nejobletovanější a nejslavnější žena své doby. Neudělala krok bez toho, aby jí svazovala nějaká královská tradice a nebylo u toho několik desítek dychtivých fotografů.

Ale to, kdo byla doopravdy, co si myslela a co by chtěla ona sama, se jakoby odsunulo na vedlejší kolej kvůli něčemu většímu. Něčemu, z čeho se dlouhá léta snažila uniknout. A povedlo se jí to. Byť jen na krátkou chvíli.

Kensingtonské rozhovory

Dokumentární snímek Diana: Osobní zpověď vznikal v letech 1992-93, tedy v době, kdy už v sobě nemohla potlačit rozčarování z toho, jaký život je nucena vést. Vypráví o svém neradostném dětství a o tom, jak byla vhozena do role princezny, která ani zdaleka není tak idylická, jak by se mohlo zdát.

Nahrávky rozhovorů princezny s hlasovým trenérem získal spisovatel Andrew Morton a napsal podle nich knížku Diana - Její pravdivý příběh, která téměř před dvaceti lety vyšla i v českém překladu. Ale nedostalo se do ní všechno. Dokument Diana: Osobní zpověď, který dnes večer odvysílá ČT 2, odhaluje mnohem víc. I proto se krátce před jeho prvním uvedením ve Velké Británii objevily pokusy o jeho zastavení. Prý by mohl vnést utrpení do života Dianiných synů Williama a Harryho.

Bez zábran o všem

Jde o poměrně otevřené rozhovory. Jako kdyby si princezna Diana potřebovala promluvit a dostat ze sebe všechno, co jí trápí. Otevřela se možná víc, než kdyby si jen sedla do studia televize a dostávala formální otázky. Je slyšet, jak mluví, když je sama sebou, jaký tón se jí vkrádá do hlasu při vzpomínkách na dětství. Mluví o dopadech neradostného manželství, myšlenkách na sebevraždu, o bulimii a dalších věcech, které obvykle zůstávají pod pokličkou.

Díky tomu je snímek sice méně stylizovaný a vybroušený, ale za to hlubší, osobnější a emotivnější. A vytváří téměř dokonalou vzpomínku na ženu s nelehkým osudem, která po celý život hledala dvě věci - lásku a štěstí.

Na obrazy ze života princezny Diany se můžete podívat v GALERII:

Zdroje: ceskatelevize.cz, kaboomtv.co.uk

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu