Close search

Proč se lidé v davu dopouští násilí? Může za to anonymita, stres a počasí

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

I původně mírumilovné protesty se můžou zvrhnout a lidé klidné povahy najednou tvoří dav, který ničí majetek a útočí na policii. Proč je tomu tak?

Viděli jsme to v posledních týdnech hned několikrát - původně pokojné protesty se zvrhnou v násilí a rabování.

Odpověď na otázku, proč je tomu tak, zná sociální psychologie. A některé z důvodů, respektive spouštěčů těchto aktivit, jsou mimořádně zajímavé.

Nákaza sousedem

Patrně nejčastějším spouštěčem proměny klidného davu v bandu násilníků je fenomén nazvaný sociální nákaza. Jde o šíření jistého chování. Jednotlivci v davu vidí někoho hodit kámen a přidají se. Mají pocit, že to je v daném čase a na daném místě v pořádku, protože to dělají i ostatní.

Sociální nákaza nemusí být nutně negativum, může jít třeba o zpívání na koncertě nebo mexickou vlnu na sportovním utkání. Jejím negativním projevem je pak rozbíjení výkladních skříní a rabování. Patrně ani jedno z toho není myslitelné pro člověka, který jde po ulici sám. V davu už ale podvědomě cítí bezpečí.

A to také kvůli anonymizaci v rámci velké skupiny, která teď ještě byla o něco posunutá nošením roušek. Člověk, kterého nelze identifikovat, nenese zodpovědnost, a je pro něj snazší něco provést. Davem také prochází emocionální nit, která je pojítkem pro všechny zúčastněné. A čím víc lidí pohromadě, tím víc mají emoce tendenci růst. Když vnímáme nějakou emoci osamotě, je to úplně jiný stav mysli, než když jsme pohromadě se stovkami dalších lidí. Vytváří se emoční extrém, v rámci kterého lidé dělají jiná rozhodnutí, než když jsou sami a klidní.

Dobro a zlo pod stresem

Posledními z obvyklých podezřelých jsou úzkost, stres, nervozita, únava nebo různá duševní onemocnění. Lidé pod jejich vlivem ztrácejí schopnost rozlišovat jednoznačně dobro od zla a pokud se k tomu přidají už zmiňované spouštěče, proměna klidného davu v násilný je dokonána.

Podle jedné studie, která sledovala 57 293 baseballových zápasů, je se stoupající teplotou větší pravděpodobnost, že nadhazovač trefí pálkaře, co je bráno jako provokace. Neobyčejný tepelný fenomén také může být spouštěčem řádění davu. Pokud se k tomu připočítá fakt, že lidé byli kvůli pandemii koronaviru dlouhé týdny zavření uvnitř svých domovů a teď se dostali ven a hned v rámci velkého davu, dá se předpokládat, že emoce budou našponované ještě víc.

Na to, jak lze bojovat se stresem, se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: psychologytoday.com, journals.sagepub.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu