Close search

Pandemická nevýhra: Vyšší lidé mají větší šanci nakazit se nemocí COVID-19

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Výška přes 183 centimetrů zvyšuje riziko onemocnění dvojnásobně. Potvrzuje se tím i fakt, že se koronavirus přenáší vzduchem.

Podle posledních údajů je průměrná výška u české ženy 168,5 a u muže 180,1 centimetru. V nedávné studii zaměřené na způsoby přenosu koronaviru, se právě výška ukázala být důležitým rizikovým faktorem.

Nákaza pro vysoké

Nová studie, které se zúčastnilo 2000 lidí ve Velké Británii a USA, přišla se zajímavým zjištěním. U lidí s výškou přes 183 centimetrů je dvakrát větší pravděpodobnost nákazy než u těch nižších. Šlo o vedlejší důsledek potvrzení faktu, že virus se přenáší nejen kapičkami slin, ale také vzduchem.

Podle autorů studie by vyšší lidé nebyli vystaveni zvýšenému riziku infekce, pokud by byl virus přenášen výhradně kapičkami slin, protože ty se neudrží ve vzduchu a po vypuštění rychle padají k zemi. Jenže aerosolizované částice mohou být přenášeny vzduchovými proudy a navíc mají tendenci se hromadit ve špatně větraných prostorech.

Pokud jde o asociace mezi výškou a diagnózou, výsledky průzkumu naznačují, že přenos kapiček směrem dolů není jediným mechanismem šíření nemoci a přenos ve formě aerosolu je možný,“ uvedl v komentáři k prvním výsledkům studie profesor Evan Kontopantelis z Manchesterské univerzity.

Obezřetná Anglie

Tohle zjištění přidává na váze odborníkům bojujícím se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), která původně trvala na tom, že COVID-19 se přenáší pouze prostřednictvím kapiček slin. Po rostoucím tlaku vědecké komunity ale WHO před několika týdny ustoupila a uznala, že přenos koronaviru vzduchem nelze vyloučit. Aerosolizované částice jsou kapičky menší než pět mikronů, co má za důsledek, že je v prostoru můžou šířit kupříkladu i vzduchové proudy vyvolané splachováním toalety.

Studie Manchesterské univerzity vedle potvrzení o přenosu vzduchem přišla také se zjištěním, že pokud lidé sdílejí společnou kuchyň, nebo jiné domové prostory, v USA je 3,5krát větší riziko nákazy v porovnání s britským koeficientem 1,7. Vzhledem k tomu, že tyto typy bydlení jsou nejčastější mezi rodinami a jednotlivci s nižšími příjmy, vědci tvrdí, že jejich zjištění poskytují další důkazy o souvislostech mezi nákazou COVID-19 a sociálně-ekonomickým statusem.

A pokud jde o vzdělání, lidé s titulem z přírodních věd mají menší pravděpodobnost nákazy na starém kontinentu než v USA. Patrně ale jde o důslednější dodržování pravidel, nošení ochranných pomůcek a sociální distancování.

Zdroje: manchester.ac.uk, iflscience.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu