Close search

Enceladus v plné kráse: Dávno mrtvá sonda Cassini vydala opožděné svědectví o Saturnově ledovém měsíci

NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/LPG/CNRS/University of Nantes/Space Science Institute Zdroj: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/LPG/CNRS/University of Nantes/Space Science Institute

Saturnův ledový měsíc Enceladus je díky podzemnímu oceánu adeptem na možnou přítomnost života. Teď vědci zpracovali jeho zatím nejdetailnější fotografie.

Cassini obíhala kolem Saturnu a jeho měsíců v letech 2004 až 2017. Mise skončila, když byla sonda úmyslně vpuštěna do atmosféry planety a shořela. Nicméně s daty, která stihla nasbírat, se stále pracuje a dochází k zajímavým objevům.

Pět pohledů na Enceladus

V průběhu své mise Cassini oběhla Enceladus 147krát, z toho 23 setkání bylo na menší vzdálenost. Její vizuální a infračervený mapovací spektrometr díky tomu shromáždil data potřebná na získání bližších informací o teplotě a složení povrchu, nebo o povaze a velikosti ledových krystalů, kterého ho pokrývají.

Proto mohla vzniknout i skládanka různých pohledů na Enceladus, která je na úvodní fotografii článku. Jde o pět infračervených pohledů na tento měsíc: nahoře je přední strana, pak strana obrácená k Saturnu a zadní strana, v dolní řadě jsou severní a jižní pól.

Vědci z Evropské kosmické agentury (ESA) použili k odhalení nových detailů z Encelada fotometrickou korekci. Jeho povrch je totiž složený z téměř čistého vodního ledu a kvůli tomu je vysoce reflexní. Pozorovaná jasnost ale závisí nejen na vlastnostech a tvaru povrchového materiálu, ale také úhlu, pod kterým je snímán.

Tygří gejzíry

Pomocí fotometrických korekcí byli vědci z ESA schopni odhalit spektrální variace, které odpovídají různým barvám na obrázcích. Obzvláště pozoruhodné jsou na jižním pólu, kde můžeme vidět čtyři velké tektonické poruchy známé jako Tygří pruhy. Skrz ně se ve formě gejzírů může na povrch dostávat podzemní voda.

Fotka jižního pólu také odhaluje místa, kde se světle červená barva setkává s modrou oblastí. Světlejší červená je pravděpodobně způsobena vystavením sladkovodnímu ledu. ESA plánuje v budoucnu využít tuto techniku pozorování i na Europě, ledovém měsíci Jupitera.

Zdroj: esa.int, scitechdaily.com

Nejčtenější články