Close search

Miliardářům se daří i přes pandemii covid-19. Hodnota jejich jmění poprvé přesáhla magickou hranici 10 bilionů dolarů

Flickr.com/Ronald Woan, CC BY-NC Zdroj: Flickr.com/Ronald Woan, CC BY-NC

Růst majetku světových miliardářů neovlivnila ani pandemie covid-19. Od dubna do července stoupla hodnota jejich jmění o víc než čtvrtinu.

Zdravotnictví pod tlakem, miliony lidí přicházejí o zaměstnání a jsou odkázané na vládní pomoc a charitu, stagnuje nebo rovnou skomírá kultura a sport. Je ale jedna oblast, kterou problémy obcházejí - miliardáři.

Pandemičtí miliardáři

Švýcarská banka UBS a síť poradenských společností PwC vydali studii, podle které se hodnota majetku dolarových miliardářů od dubna do července zvýšila o 27,5 %. Pomohla jim zejména sázka na oživení akciového trhu, který se na jaře podíval na několikaleté dno.

Díky tomu jmění miliardářů, pokud se sečte dohromady, dosáhlo nový vrchol 10,2 bilionu dolarů (235 bilionů korun). Výrazně tak byl překonán dosavadní rekord 8,9 bilionu dolarů (tehdy přibližně 193 bilionů korun) z konce roku 2017.

A to ještě není všechno, v průběhu pandemie covid-19 vzrostl také počet miliardářů. Zatímco v již zmiňovaném roce 2017 jich bylo 2158, teď je nové maximum - 2189. Byť zpráva nikoho nejmenuje, nejbohatším člověkem planety je stále Jeff Bezos s majetkem ve výši 185,6 miliardy dolarů (4,2 bilionu korun).

Britští šetřílci

Podle Josefa Stadlera z UBS byli superbohatí schopni těžit z krize, protože měli žaludek na to, aby koupili akcie, když se hroutily trhy po celém světě. Od té doby se totiž odrazily a nejen smazaly ztráty, ale rovněž zamířili k novým výšinám. Stejně tak prudce vzrostly akcie některých technologických společností, které vlastní miliardáři. Stadler dále uvedl, že miliardáři mají obvykle značnou chuť k riziku. A nejen k tomu.

Náš výzkum identifikoval 209 miliardářů, kteří se od března do června 2020 veřejně zavázali poskytnout na boj s pandemií prostředky v celkové hodnotě 7,2 miliardy dolarů,“ uvádí se ve zprávě UBS a PwC. Představuje to 0,3 % sumy, o kterou narostl majetek superbohatých v průběhu pandemie. Nejvíc, celkem 4,5 miliardy dolarů, darovalo 98 amerických miliardářů, v Číně uvolnilo 12 miliardářů 679 milionů dolarů a v Austrálii přispěli dva sumou 324 milionů. Ve Velké Británii se zapojilo devět jejich kolegů s částkou 298 milionů dolarů.

Zdroje: theguardian.com, forbes.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu