Close search

Warren Buffett oslavil 90. narozeniny. Bill Gates o něm říká, že dodnes jí věci jako šestileté dítě

Wikimedia Commons/USA International Trade Administration, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/USA International Trade Administration, Public domain

Čerstvě devadesátiletý miliardář Warren Buffett je proslulý tím, že se nestravuje zrovna zdravě. Přesto patří mezi nejbystřejší a nejúspěšnější investory historie.

Oba miliardáři se znají téměř třicet let a jejich přátelství vzniklo hned po prvním setkání, kdy Buffett překvapil Gatese chytrými a neotřelými otázkami o Microsoftu, na jaké se ho předtím nikdo neptal.

Muž sedící na biliardách

Warren Buffett je momentálně čtvrtý nejbohatší člověk planety s jměním ve výši 82,5 miliardy dolarů (přibližně 1,8 bilionu korun). Jeho společnost Berkshire Hathaway je natolik proslulá, že když někde investuje, pozorně to sleduje celý obor.

Berkshire Hathaway sedí na hotovosti ve výši 146,6 miliard dolarů (3,2 bilionu korun), co je suma, kterou není lehké umístit na trh, protože, zjednodušeně řečeno, by se celý zdeformoval. Pro porovnání, původně schválený rozpočet České republiky na letošní rok počítal s příjmy ve výši 1,57 bilionu korun a s celkovými výdaji 1,61 bilionu.

Buffettovi se přezdívá věštec z Omahy, protože jeho životní příběh je lemován investorskými úspěchy a jeho pravidla jsou ověřena ne roky, ale rovnou dekádami. První akcie si totiž koupil už jako jedenáctiletý.

Dieta? Zapomeňte

Warren Buffett je známý svou vášní pro Coca-Colu, kterou pije denně a hned několik plechovek. Akcie této společnosti jsou jeho srdcovkou a drží je řadu let. I proto mu kdysi připravili speciální edici s jeho portrétem. A zvykne také snídat v McDonald´s. To ale není všechno.

Jedna překvapivá věc, kterou jsem se dozvěděl o Warrenovi, je, že se v podstatě drží toho, co mu chutnalo jako šestiletému,“ napsal o něm v roce 2016 na svůj blog Bill Gates. A dodává, že si u nich doma jednou Buffett otevřel ke snídani balíček sušenek Oreo. „Naše děti je okamžitě chtěly také. Může být špatným příkladem pro mladé lidi, ale je to strava, která mu nějakým způsobem vyhovuje.

I proto Gates pro svého kamaráda připravil vtipné narozeninové přání. Upekl mu dort obložený sušenkami Oreo a celé to je nasnímáno ve stylu pořadů o vaření, takže technologický miliardář a filantrop působí jako první dáma televizní gastronomie Martha Stewart.

Zdroj: gatesnotes.com

Nejčtenější články