Close search

Tim Cook v exkluzivním klubu: Nováčka mezi miliardáři kdysi do Apple zlákal sám Steve Jobs

Showpix.cz/Wikimedia Commons/Matthew Yohe, CC BY Zdroj: Showpix.cz/Wikimedia Commons/Matthew Yohe, CC BY

Tim Cook působí skromně a nenápadně. Přesto udělal z Apple nejhodnotnější společnost na světě. A i díky tomu se na prahu šedesátky stal miliardářem.

Prošedivělý elegán oslaví v listopadu 60. narozeniny. Jistým způsobem dostal dárek již v předstihu. Agentura Bloomberg totiž odhaduje, že hodnota Cookova jmění překročila miliardu dolarů.

Bilionový příběh

V oboru technologií se obvykle miliardáři stávají zakladatelé společností jako jsou třeba Elon Musk (Tesla), Mark Zuckerberg (Facebook) nebo Jeff Bezos (Amazon). Tim Cook je v této společnosti unikátem, protože technologickou společnost jen vede.

Pod jeho dohledem se Apple nebývale daří, cena jedné akcie překročila 451 dolarů, co představuje od začátku roka nárůst o víc než polovinu. Díky tomu hodnota celé společnosti dosáhla 1,9 bilionu a to z ní činí nejdražší firmu na světe.

Lze dokonce očekávat, že na konci srpna split akcií, respektive jejich rozdělení, kdy majitel za jednu dostane čtyři, jejichž hodnota bude dohromady stejná, vyžene cenu Applu ještě víc nahoru. Paradoxně sám Cook vlastní pouhých 0,02 % akcií společnosti v hodnotě přibližně 375 milionů dolarů (8,6 miliardy korun). Jeho základní plat je jenom 3 miliony dolarů (69 milionů korun), zbytek z miliardy si vydělal v průběhu let na odměnách.

Věrný Tim Cook

Než ho Steve Jobs přemluvil k práci pro Apple, strávil 12 let v IBM. Od roku 1998 je víc než věrný firmě s nakousnutým jablkem v logu. Jeho pracovní čas, pokud vůbec takové vymezení pozná, není ohraničený. Cook se v neděli večer telefonicky spojí se svými spolupracovníky a probírají plán na následující týden. Na meily začíná odpovídat ráno v 4:30.

S Jobsem ho pojilo silné pouto. Když zakladatel Apple bojoval s rakovinou slinivky břišní, nabídl mu prý transplantaci části svých jater, co Jobse sice vytočilo a okamžitě to zamítl, ale později mu játra od jiného dárce prodloužila život.

V srpnu 2011 se Jobs stáhl z vedení Apple a Cook nastoupil na jeho místo. Tři roky na to je prvním ředitelem společnosti z prestižního žebříčku Fortune 500, sdružujícího půl tisíce největších amerických firem, který se otevřeně přiznal k homosexuální orientaci a účastní se také pochodů Pride.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu