Close search

Konec italského fenoménu bamboccioni? Nejvyšší soud rozhodl, že rodiče nemusí finančně podporovat své dospělé děti

Medusa Distribuzione Zdroj: Medusa Distribuzione

V Itálii, zemi pověstné tím, že se mama hotel neopouští lehce ani po třicítce, došlo k přelomovému rozhodnutí soudu. A může za to jeden učitel hudby.

Ne vždy je pro mladého člověka lehké osamostatnit se finančně, ale někdy se k tomu ani moc nemá. Je mu dvacet, třicet... a stále počítá s podporu svých rodičů. Jedno soudní rozhodnutí tomu ale učinilo přítrž.

Doživotní kapesné?

Všechno to začalo před pěti lety, kdy se jistý třicátník, učitel hudby na půl úvazku, rozhodl zažalovat své rodiče za to, že ho víc nechtějí finančně podporovat. Ročně vydělává 20 000 euro (asi 520 000 korun) a nepovažuje to za adekvátní.

První rozhodnutí od nižšího soudu v Toskánsku mu dalo za pravdu a přiřklo od rodičů kapesné 300 euro (asi 7800 korun) měsíčně. Věc pak dospěla až k Nejvyššímu soudu, který rozhodl opačně.

Soudkyně Maria Cristina Giancola říká, že potíže s hledáním práce, která naplňuje očekávání, nemají být výmluvou. Dospělé dítě si musí za každou cenu najít zaměstnání, které mu umožní vést nezávislý život.

Třicetileté batole

Podle údajů Národního statistického úřadu z roku 2019 žije až 64,3 % italských mladých lidí ve věku 18-34 let se svými rodiči. Z toho přibližně třetina studuje, téměř 40 % má zaměstnání a zbytek si něco hledá. Bývalý premiér Mario Monti je nazval bamboccioni, co v překladu znamená velká batolata.

Nejde jen o italský fenomén. Eurostat se ve svém průzkumu zaměřil na věk 25-34 let a nejhůř z toho vyšli Chorvati, s rodiči jich žije víc než 60 %. Italové jsou na čtvrtém místě s 49,2 %. Průměr v Evropské unii je 30 % a Češi se nachází lehce pod ním. Nejlépe jsou na tom severské země, ve Finsku jde o 5,4 % a v Dánsku žije s rodiči neuvěřitelných 3,2 % mladých dospělých.

Zdroj: cnn.com, eunews.it

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu