Close search

Máme Adolfa Eichmanna a půjde k soudu. Oznámil před šedesáti lety šokovanému světu izraelský premiér David Ben-Gurion

Wikimedia Commons/Courtesy of Israel Government Press Office, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Courtesy of Israel Government Press Office, Public domain

Adolf Eichmann, jeden ze strůjců konečného řešení židovské otázky, se dlouhá léta ukrýval pod falešným jménem v Argentině, odkud byl v květnu 1960, v rámci přísně tajné operace, přepraven do Izraele a postaven před soud.

Adolf Eichmann byl na útěku od roku 1944. Nejdříve pod falešným jménem Otto Eckmann padl do rukou amerických vojáků, kterým tvrdil, že je řadový příslušník SS. Poté uprchl z vězení a až do roku 1950 se živil příležitostnými pracemi v Německu.

Poté se mu díky organizaci Tichá pomoc povedlo utéct do Argentiny, kam již ti samí lidé poslali třeba Josefa Mengeleho. Eichman se zde usadil pod jménem Ricardo Klement a věnoval se chovu králíků.

Muž na palubě

Eichmannovu zatčení předcházela dlouhá léta hledání a ověřování každé informace o jeho místě pobytu. Kolovaly informace, že žije v Egyptě, nebo že v Kuvajtu pracuje pro jednu ropnou společnost. Nakonec byl ale někde jinde.

V květnu 1960 slavila Argentina 150. výročí Květnové revoluce proti Španělsku, kdy začala historie její samostatnosti. Protože do země cestovala na slavnosti spousta turistů, izraelská tajná služba Mosad využila příležitost k pašování agentů.

V Izraeli věděli, že Argentina nikdy nevydá Eichmanna k soudu, proto se ho rozhodli unést. Jedenáctého května se operativci Mosadu vrhli na Eichmanna, když šel z autobusové zastávky domů. Povalili ho na zem a pak natlačili do auta, kde přes něj přehodili deku. Prý se zmohl jen na jeden výkřik plný strachu.

Když nedorazil domů, Eichmannova rodina zkoušela obvolávat nemocnice a márnice, jestli se mu něco nestalo. Neinformovala však policii, proto se oficiální úřady o jeho zmizení nedověděly. Rodina pochopila, že byl unesen, a všichni okamžitě uprchli do úkrytu.

Dvacátého května se zdrogovaný Eichmann, přestrojený za pracovníka letecké společnosti, který prý při nehodě utrpěl úraz hlavy, ocitá na palubě letadla mířícího do Izraele. O tři dny později předseda vlády David Ben-Gurion oznamuje v Knesetu (název pro izraelský parlament), že Eichmann je ve vazbě. Na chvíli zavládne totální ticho, které pak propukne do bouřlivé vřavy. Jeden z nejhorších a nejhledanějších válečných zločinců, člověk zodpovědný za miliony životů, byl konečně oficiálně chycen.

Ruce pryč od Eichmanna

Když v roce 2006 CIA odtajnila 27 000 stran dokumentů o amerických stycích s bývalými nacisty v poválečné Evropě, ukázalo se, že agentura a BND, zpravodajská služba Spolkové republiky Německo, věděli již několik let před Eichmannovým chycením o jeho exilu v Argentině. Jen mu Němci nesprávně přisoudili jméno Clemens. A moc se v tom nešťourali.

Mosad dlouho marně pátral po tom, jaké jméno Eichmann na útěku používá a dostal se do slepé uličky. Nakonec pomohl jistý německý úředník, znechuceným neschopností své vlády postavit válečného zločince před soud.

A proč třeba něco neudělala CIA, když měla tyto informace řadu let? „Hledání válečných zločinců nebyla americká politika. Nebyla to ani britská politika. Věc byla ponechána západním Němcům. A to je další důkaz nízké priority, kterou Němci dali lovu válečných zločinců,“ vysvětluje pro britský deník The Guardian americký historik Timothy Naftali, který prozkoumal zveřejněné dokumenty CIA.

Agentura, ke své vlastní smůle, odtajnila tyto informace. Předpokládá se ale, že stejně postupovaly tajné služby Velké Británie a dalších zemí. Jen to nezveřejňovaly.

Svět v šoku

Musím informovat Kneset, že jeden z největších nacistických válečných zločinců, Adolf Eichmann, který byl spolu s nacistickými vůdci zodpovědný za to, čemu říkali "konečné řešení" židovské otázky, tedy vyhlazení 6 000 000 Židů v Evropě, byl nedávno objeven izraelskými bezpečnostními službami,“ začal premiér David Ben-Gurion svůj legendární projev v izraelském parlamentu.

Šokoval tím nejen kolegy, kteří o operaci do té doby neměli tušení, a vlastní zemi, ale také celý svět. Eichmann se u soudu obhajoval tím, že jen plnil rozkazy. Nepomohlo mu to. V prosinci 1961 byl oznámen rozsudek - trest smrti oběšením. K jeho vykonání došlo 1. června následujícího roku. Eichmannovo tělo bylo zpopelněno a popel rozsypán v mezinárodních vodách.

Na soud s Adolfem Eichmannem se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: timesofisrael.com, theguardian.com, thejewishstar.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu