Close search

Co jste možná nevěděli o Star Wars Day: Svátek má kořeny v britském parlamentu z dob Margaret Thatcher

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Star Wars Day je především v anglosaské populární kultuře už téměř dekádu zasvěcený frančíze Star Wars, kterou v roce 1977 nastartoval George Lucas. Ten z fanouškovského projektu stvořil miliardový kolos vydělávající dodnes.

Star Wars Day se zrodil v hlavách fanoušků, kteří 4. května 2011 zorganizovali v Torontu event, na němž bylo všechno - od kvízů s tematikou Hvězdných válek až po kostýmovou šou.

Rok na to konglomerát Walt Disney koupil společnost Lucasfilm a s tím i práva na frančízu. Od roku 2013 začal oficiálně organizovat Star Wars Day ve svých zábavních parcích. To ale není z historie svátku všechno.

Síla Železné lady

Popkulturní svátek, respektive jeho ukotvení na 4. května má hodně nezvyklé zdůvodnění, které sahá až do sedmdesátých let a vede k britské Konzervativní straně. To je ta, za kterou teď Anglii šéfuje rozjívený Boris Jonson.

V druhé polovině sedmdesátých let stála na čele konzervativců Margaret Thatcher, známá jako Železná lady, které se povedlo využít rostoucí nezaměstnanost a vlny masových stávek, a porazit díky tomu ve volbách labouristy.

Do křesla premiérky, kde se octla jako první žena britské historie, usedla 4. května 1979 a její mateřská strana na oslavu zaplatila v novinách The London Evening News inzerát s velkým nápisem: „May The Fourth Be With You, Maggie. Congratulations."

Jde o parafrázi na slavný citát „May the Force be with you" (Ať tě provází síla). Dochází mimo jiné k záměně anglického slova force (síla) za fourth (čtvrtý) a v češtině se slovní hříčka ztrácí, protože v inzerátu po překladu stojí: „Čtvrtý květen je s tebou, Maggie. Gratulujeme."

Původní citát pochází z filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977). Sice se pojí hlavně s Obi-Wan Kenobim, prvenství je však připisováno generálu Janu Dodonnaovi, který s tímto požehnáním posílá rebely útočit na Hvězdu smrti.

Dozvuky síly

Margaret Thatcher provázela síla dlouho, na čele britské vlády stála tři volební období a téměř dvanáct let. Žádný z britských premiérů 20. století nevydržel ve funkci déle.

A replika „Ať tě provází síla" byla Americkým filmovým institutem zařazena mezi 100 nejlepších citátů historie kinematografie.

Letos se Star Wars Day oficiálně uskuteční již po osmé a místo klasických promenád v kostýmech a oslav se přesouvá do online světa. Podobně jako před časem Den Země. Ale tím síla z dávné a vzdálené galaxie rozhodně nekončí. Tak ať provází i vás.

Na zajímavosti ze Star Wars Day se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu