Close search

Nová studie varuje před konspiracemi o covid-19: Ta nejhorší má na svědomí téměř 800 mrtvých

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Konspirace o pandemii koronaviru covid-19 tvoří aktuální vlnu, která patrně zastínila i klasiky žánru: Nový světový řád, vakcíny způsobující autizmus nebo zhoubnost 5G sítě.

Online prostorem koluje spousta teorií o tom, jak chce Bill Gates vydělat na vakcíně proti viru, který sám stvořil, a ještě nás u toho očipovat. Nebo že jde jen o chřipečku, či to naopak vůbec neexistuje a pacienti v nemocnicích jsou dobře zaplacení herci.

Velbloud a Donald Trump 

Magazín American Journal of Tropical Medicine and Hygiene zveřejnil studii s všeříkajícím názvem Infodemie související s virem covid-19 a její dopad na veřejné zdraví: Globální analýza sociálních médií. Odborníci z různých institucí po celém světě do ní shrnuli výsledky zkoumání tří typů dezinformací: fámy, stigmata a diskriminace, konspirační teorie. A probrali 2311 dezinformací, jenž se v online prostoru objevily mezi 31. prosincem loňského roku a 5. dubnem 2020.

Ze všech tří byly nejrozšířenější fámy, které studie definuje jako neověřené tvrzení o covid-19. Tvořily až 89 procent z analyzovaných zpráv a patří mezi ně informace o zázračném vyléčení po pití bělidla, nebo méně sofistikované doporučení konzumace kravského hnoje či pití velbloudí moči.

Následují konspirační teorie, respektive tvrzení o původu covid-19. Ty tvořily 7,8 procenta zpráv. Zahrnovaly vše od nápadu, že Bill Gates to vymyslel jako biologickou zbraň ke zvýšení prodeje svých vakcín, až po Donalda Trumpa, který prý virus poslal do íránských měst, aby „poškodil kulturu a čest Íránu".

Třetím typem dezinformací jsou stigmata a diskriminace obklopující covid-19. Tvořily 3,5 procenta zkoumaných zpráv. Podle studie byli lidé asijského původu, včetně zdravotnických pracovníků, v několika zemích šikanováni nebo fyzicky napadeni v důsledku toho, že se virus označuje jako čínský. Na autobus lidí evakuovaných z Wu-chanu, místa, odkud se pandemie rozšířila, házeli na Ukrajině kamení. Do této kategorie patří i fakt, že v řadě zemí přispělo k šíření stigma týkající se onemocnění. Lidé nebyli ochotni podstoupit screening a někteří skrývali příznaky i při návštěvě nemocnic.

Smrtící alkohol

Zatímco některé fámy bývají většinou neškodné, jiné jsou zjevně nebezpečné, jako třeba ta, že postřik chloru po celém těle může zabránit infekci koronavirem covid-19. V Jižní Koreji se na jaře rozšířila také fáma, že před nemocí se lze ochránit vypláchnutím úst slanou vodou. Nejen že to není pravda, ale vedlo to k víc než 100 infekcím z kontaminované vody.

Populární mýtus, že konzumace vysoce koncentrovaného alkoholu může dezinfikovat tělo a zabít virus, koluje v různých částech světa,“ píše ve studii. A odborníci záhy dodávají, že kvůli této dezinformaci zemřelo přibližně 800 lidí. Dalších 5 876 ​​bylo hospitalizováno a 60 přišlo o zrak po léčení metanolem.

Zdroje: ajtmh.org, iflscience.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu