Close search

Hormonem lásky na Alzheimerovu chorobu: Nová studie objevila další využití pro oxytocin

Tokyo University of Science Zdroj: Tokyo University of Science

Oxytocin může být podle vědců novou terapeutickou možností pro léčení kognitivních poruch, jako je Alzheimerova choroba.

Alzheimerova choroba je porucha, při níž nervové buňky v mozku člověka a jejich spojení pomalu degenerují. To způsobuje zhoršení pohybových schopností, komunikace a úsudku, ale také ztrátu paměti.

Podle informací České televize se v roce 2010 léčilo na Alzheimerovu chorobu 30 000 lidí, o osm let později už to bylo 65 000. Ve skutečnosti ale může být nemocných daleko víc. Údaje z roku 2018 mluví až o 165 963 lidech.

Epidemie 21. století

Rostoucí čísla nemocných rozšířily také způsoby, jak lze najít pomoc, nebo alespoň včas diagnostikovat příznaky. Česká lékárnická komora upozorňuje na možnost základní konzultace ve vybraných lékárnách, které jsou speciálně označené.

O Alzheimerově chorobě se mluví jako o epidemii 21. století. Do roku 2050 by jenom u nás mělo s touto nemocí žít přibližně 280 000 lidí, na co podle Martiny Mátlové, ředitelky České alzheimerovské společnosti, není stát připraven.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že globálně má Alzheimera 50 milionů lidí a do roku 2050 by se toto číslo mělo ztrojnásobit.

Oxytocinem na Alzheimera

Jedno z možných řešení, jak léčit tuto nemoc, přináší nová studie Tokyo University of Science, která se podívala na oxytocin, známý také jako hormon lásky, z jiného pohledu. Mezi oblasti jeho vlivu totiž patří také ovlivňování schopnosti učení a paměti.

Hlavní složkou plaku, který se objevuje v mozcích pacientů s Alzheimerovou nemocí, je amyloid beta, jenž způsobuje kognitivní poruchy. Profesor Saitoh Akiyoshi a jeho tým zkoumali vliv amyloidu na plátky hipokampu myší. Když si ověřili, že skutečně snižuje schopnost neuronů přenášet signály, aplikovali oxytocin. A ukázalo se, že neurony začaly pracovat lépe. Jde ale jenom o částečné zvrácení poškození. Na to, jestli bude oxytocin fungovat jako terapie, je potřeba udělat další studie a předně přejít k testům na lidech.

Očekáváme, že naše zjištění otevřou cestu k vytváření nových léků pro léčbu demence způsobené Alzheimerovou chorobou," říká profesor Akiyoshi a připomíná, že v současnosti neexistují dostatečně uspokojivá léčiva pro Alzheimera, takže je hlad po nových terapeutických možnostech.

Víc o tom, jak lze bojovat s Alzheimerovou chorobou, najdete v GALERII:

Zdroj: scitechdaily.com, ct24.ceskatelevize.cz, alzheimer.cz

Nejčtenější články