Close search

Nástrahy těhotenství: Nová studie ukazuje, jak stresový hormon kortizol mění mozek dítěte

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Stres v těhotenství může mít dlouhodobý vliv na vývoj dítěte. Zvyšuje u něj totiž pravděpodobnost problémů se zvládáním emocí.

Spokojená matka - šťastné dítě. Toto rčení platí nejen po narození. Mozek potomka totiž může být formován podle úrovně stresu, který jeho matka zažívá už během těhotenství.

Stres a těhotenství nejdou dohromady

Mateřský stres ovlivňuje vývoj chování dítěte a jeho schopnost regulovat emoce v průběhu růstu. Obvykle se to měří pomocí dotazníků, které ale nejsou vždy spolehlivé. Díky nové studii, publikované v odborném periodiku eLife, odpadávají pochybnosti, protože se poprvé zaměřuje na objektivní věc - hladinu kortizolu, který je známý také jako stresový hormon. A jeho souvislost s vývojem mozku dítěte.

Zjednodušeně řečeno: víc kortizolu znamená vyšší úroveň stresu. Výzkumný tým z Edinburské univerzity zjistil, že úroveň kortizolu souvisí s vývojem dětské amygdaly, oblasti mozku, která se podílí na emocionálním a sociálním vývoji v dětství.

V rámci studie vědci odebrali vzorky vlasů od 78 těhotných žen, aby zjistili úroveň kortizolu v předchozích třech měsících. Následovala magnetická rezonance, tedy neinvazivní skenování mozků dětí v době jejich spánku.

Zaděláno na špatné emoce

Ukázalo se, že vyšší hladiny kortizolu ve vlasech matky byly spojeny se strukturálními změnami. Liší se do dokonce podle pohlaví - u kluků se objeví změny na amygdale, u dívek jsou patrné rozdíly v mozkových spojeních. To by mohlo vysvětlit, proč děti, jejichž matky během těhotenství zažily vysokou hladinu stresu, mohou mít v pozdějším životě větší pravděpodobnost problémů se zvládáním emocí.

Toto zjištění zdůrazňuje fakt, že ženy potřebují lepší podporu v oblasti duševního a fyzického zdraví před a během těhotenství," uvádí výzkumníci. A dodávají, že těhotné ženy, které pociťují stres, nebo se necítí dobře, by měly vyhledat pomoc u své porodní asistentky či konzultanta, protože s jejich podporou lze většinu zdravotních problémů v těhotenství dobře zvládnout.

Zdroje: elifesciences.org, prothomalo.com

Nejčtenější články