Close search

Pociťujete dlouhodobě úzkosti? Neberte je na lehkou váhu

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Bez ohledu na to, jak jsou úzkosti běžné, není to něco, co by se mělo podceňovat. Přinášíme čtveřici tipů, jak si s úzkostmi poradit.

Pochybnosti a starosti jsou součástí každodenního života, není možné se jim vyhnout. Když pociťujete úzkost z nedokončeného projektu nebo prvního rande, je to normální. Ztráta spánku kvůli těmto věcem už ale v pořádku není.

Pokud dovolíte, aby se vaše mysl příliš zdržovala nejhoršími scénáři a situacemi typu co-kdyby, nejen že to narušuje vaši schopnost fungovat a plnit každodenní povinnosti, ale neustálé negativní myšlení může být škodlivé jak pro vaše emoční, tak pro fyzické zdraví.

Zaměstnejte se

Naštěstí existují způsoby, jak zabránit tomu, aby vás trápila nadměrná nebo potlačovaná úzkost. Jedním ze základních způsobů, jak s ní pracovat, je najít si rozptýlení. Říká se, že nečinná mysl je ďáblovo hřiště. Toto rčení je obzvláště pravdivé, pokud jde o úzkost a strach. Ať už si otevřete dobrou knihu, nebo pustíte seriál, cokoliv z těchto aktivit vám pomůže udržet mysl obsazenou jinými věcmi. A negativní myšlenky lépe udržíte na uzdě.

Další metodou, jak minimalizovat nežádoucí účinky úzkosti, je pravidelné cvičení. Koneckonců, fyzická aktivita pomůže snížit hladinu stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin. Ještě důležitější je, že stimuluje zvýšení produkce endorfinů, což jsou chemikálie, které působí jako přírodní zlepšovák nálady a lék proti bolesti. Navíc cvičení pomáhá zůstat fyzicky fit a zachovat, nebo si zlepšit zdraví.

Projíst se ke zdraví

Ne každý si uvědomuje, že jídlo může mnoha způsoby zkrotit úzkost i stres. Například ovesné vločky mohou zlepšit hladiny serotoninu, chemikálie uklidňující mozek. Některé zdravé potraviny mohou dokonce udržet stresové hormony na rozumně nízké úrovni. Je to oblast, která prospívá nejen tělesnému zdraví, ale i tomu duševnímu.

Poslední tip patří k těm náročnějším. K němu se totiž člověk často odhodlává dlouho a nakonec si to většinou stejně rozmyslí. Když nelze úzkost zvládnout s pozitivním přístupem a změnou životního stylu, je potřeba vyhledat odborníka.

Podle Martina Anderse, přednostu psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, se s vážnými psychickými problémy od úzkostných poruch až po těžké psychózy léčí asi deset procent Čechů. V rozhovoru pro server irozhlas.cz dokonce říká, že tyto potíže může mít až 30 procent populace, jenže většina z nich není terapeuticky ošetřena.

Na to, co jsou vlastně úzkosti, se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: augustafreepress.com, irozhlas.cz

Nejčtenější články