Close search

Cvičení v těhotenství: Trenérka radí, jaké aktivity ženě pomohou a které zase ublíží

Pixabay Zdroj: Pixabay

Je velmi rozšířeným mýtem, že žena by neměla během těhotenství cvičit, protože se tak bude vystavovat vysokému zdravotnímu riziku. Pokud ale žena neprožívá rizikové těhotenství, může dělat určité pohybové aktivity v závisloti na aktuálním trimestru.

S požehnaným stavem žen se pojí skutečně mnoho pravidel a tvrzení o tom, co by ženy mohly a naopak vůbec neměly dělat. Mnoho zákazů se také týká fyzické námahy, u které se automaticky předpokládá, že budoucí mamince a jejímu dítěti ublíží. Pokud se ale nejedná o rizikové těhotenství, pak by se žena měla více omezovat až v posledním trimestru, kdy by se rozhodně měla vyhnout skákání a prudkým pohybům.

Pokud ale budoucí maminka nebude své tělo zatěžovat nadbytečně a bude přesně vědět, co má dělat, cvičení jí jen prospěje a pomůže jí udržet tělo v dobré formě. Zeptali jsme se proto osobní fitness trenérky Daniely Mlchové z Daily Fitness Zličín, která se specializuje na cvičení s těhotnými ženami a maminkami po porodu, jak by k cvičení těhotné dámy měly přistupovat, aby si neublížily.

Je cvičení v těhotenství vůbec zdravé?

Pokud lékař cvičení povolí, není důvod, aby těhotná žena s cvičením přestávala, nebo se mu vyhýbala. Účelem pohybové aktivity v těhotenství je udržet tělo ženy v optimálním zdravotním stavu, tedy v dobré kondici tělesné i psychické, a tím vytvořit předpoklady pro správný vývoj plodu. Správné cvičení může také ženu připravit na porod, aby jeho průběh byl co nejlepší a nevyčerpal zbytečně matku i dítě. Fyzická aktivita vhodná pro těhotné může snížit i riziko některých zdravotních problémů jako je osteoporóza, obezita, deprese.

Nemohou ženy naopak sobě nebo dítěti ublížit?

Cvičení během těhotenství je třeba upravit dle jednotlivých trimestrů a naslouchat svému tělu a lékaři, který vás má v péči. Pokud ucítíte únavu, je lepší si dopřát den dva pauzu. Je nutné také během cvičení hlídat tepovou frekvenci, která by neměla překročit 130 tepů za minutu. To platí zejména pro první trimestr, když se vytváří orgány dítěte a nadměrný nárůst tělesné teploty je proto nežádoucí.

Jakým cvikům by se těhotné ženy měly vyhnout?

V těhotenství není vhodné již silově zatínat břišní svaly, dělat rotační cviky, hluboké dřepy a cvičit v předklonu. Je nutné také vyloučit tlakové cviky nad hlavou, delší cvičení v poloze na zádech, které může omezit průtok krve a snížit zásobování rostoucího plodu kyslíkem. Pozor si dejte i na protahování. Neprotahujte svaly do krajních poloh. Vlivem hormonů se rozvolňují šlachy a vazy a při nepřiměřeném protahování by hrozilo poškození kloubních struktur. Těhotné ženy by se také měly vyhýbat kontaktním sportům a osobně radím být opatrnější při jízdě na kole i běhání kvůli otřesům těla.

Jaké cviky jsou naopak pro těhotné ženy vhodné?

Doporučuji se věnovat především chůzi, plavání, jízdě na rotopedu, posilování pod dohledem zkušeného trenéra či speciálnímu cvičení pro těhotné. Důležité je posílení pánevního dna, svalů zad a paží. Cvičit pomalu a snažit se o správné dýchání a provedení cviků.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu