Close search

Je to narcis, nebo není? Odhalí ho jediná otázka. Zajímá vás jaká?

spektrumzdravi.cz Zdroj: spektrumzdravi.cz

Generace Já. To je současná generace mladých lidí, kteří jdou vidět. Narcistické rysy jsou sice běžnou součástí každé osobnosti, avšak s trendem využívání sociálních sítí rostou na významu. Dokonce přerůstají až do podoby narcistické poruchy osobnosti.

Narcismus představuje extrémní sebestřednost a současně absenci empatie, lhostejnost k emocím a potřebám jiných. Narcis je člověk, který dokáže bez jakýchkoli pocitů viny opakovaně ubližovat druhým. Jeho zájmy a potřeby jsou vždy nad zájmy a potřebami ostatních. I proto se ostatním hodí vědět, že mají co dělat s narcisem. A tedy jim přijde vhod otázka, která pomůže narcistickou osobnost jednoznačně identifikovat.

Jak odhalit narcise?

Celkem 11 experimentů s více než 2200 osobami všech věkových skupin vědcům v Ohiu potvrdilo, že se stačí opravdu jednoduše zeptat:

Do jaké míry souhlasíte s tvrzením: „Jsem narcis.“ S poznámkou: Narcis znamená egoistický, sebestředný a domýšlivý.

Respondenti měli na otázku odpovídat na stupnici od jedné do sedmi. Jednička znamená, že s ní člověk vůbec nesouhlasí, sedmička, že absolutně odpovídá jeho povaze. Narcisové se odhalili sami. Odpovědi na tuto jednoduchou otázku korespondovaly s podrobným dotazníkem hodnotícím narcismus z mnoha stran, který sestával hned ze čtyřiceti otázek. Přitom stačilo odpovědět na jedinou.

Pyšní narcisové myslí jen na sebe

Brad Bushman, profesor komunikace a psychologie na Ohio State University a jeden z autorů zmiňovaného výzkumu to vysvětluje tím, že narcisové jsou pyšní na to, že jsou narcisové. Můžete se jich proto zeptat přímo a oni vám přímo odpoví, nevidí narcismus jako něco špatného. Naopak, právě narcismus je vede k myšlence, že jejich osobnost je lepší než osobnost jiných lidí. Vědci se však s postojem narcisů neztotožňují.

„Narcismus je negativní vlastnost pro společnost, protože lidé myslící pouze na sebe nemají zájem pomáhat druhým. Narcisové mají minimum empatie. Přitom právě empatie je motorem k ohleduplnému chování a filantropii, věnování peněz a času prospěšným věcem. Narcismus je špatný pro společnost, ale i jednotlivce. Narcis si totiž o sobě myslí, že je dokonalý, a tak se nesnaží o osobní rozvoj,“ míní profesor Bushman. Přesto má narcismus i své světlé stránky. Narcisové zažívají více kladných emocí a jsou méně depresivní. Ať je to jakkoli, stále jde o poruchu osobnosti.

NARCISMUS PODPORUJE I ROZVOJ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ. TY JSOU PRO NARCISY, TAKÉ HISTRIONY A PSYCHOPATY OBECNĚ JAKO STVOŘENÉ. VÍCE SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu