Close search

Sociální sítě škodí lidské psychice, potvrzují vědci

pixabay Zdroj: pixabay

Během posledních let se společnost propojila mnohem více než kdykoliv předtím. Chytrý telefon s internetovým připojením má v kapse většina z nás a jen zřídka na něm chybí sociální sítě. Jejich popularita dosáhla enormních rozměrů. Dokonce takových, že se začíná hovořit o závislosti na sociálních sítích. Naši psychiku ohrožují hned v několika směrech.

Zhoršují mezilidské vztahy

Přestože mají sociální sítě propojovat, ve finále vedou k izolaci. Nedokáží nahradit osobní setkání. Chybí přímý oční kontakt a neverbální komunikace, tím se ztrácí i schopnost empatie. Mediální analytik Tomáš Trampota v rozhovoru pro iRozhlas hovoří o studené komunikaci, která nedosahuje určitou kvalitu, nemá určitý přínos. Místo dialogu na sociálních sítích zaznamenáváme častěji dva prolnuté monology.

Sociální sítě navíc přímo vzbuzují potřeby sebeprezentace, podporují egoismus a narcismus. Každý se chce ukázat v co nejlepším světle, i za cenu lži.

Snižují sebevědomí

Sociální sítě podněcují negativismus, který souvisí i s nedostatkem empatie. Nadměrná kritika a vulgarity nahrávají vnitřním strachům a obavám. To spolu s dalšími aspekty sociálních médií ústí v psychické problémy, úzkosti, deprese až poruchy osobnosti, jak dokazují vědecké studie.

Na sítích nezřídka dochází k nezdravému srovnávání s uměle vylepšovaným obrazem světa. Virtuální realita sociálních sítí není skutečná, přesto ji za skutečnost považujeme.

Odvádějí nás od reality

Když se zaměřujeme na to, abychom vytvořili co nejlepší fotku na Instagram, nemůžeme si naplno vychutnat přítomný okamžik. Pak žijeme víc virtuálně než reálně, ochuzujeme se o zážitky reálného světa.

Jak popisuje neurolog a ostrý kritik sociálních sítí Martin Jan Stránský v rozhovoru pro magazín TECHEDU"Sociální sítě nabízejí lidem umělé režírování vlastního divadla. Aktéři tohoto divadla se přitom obklopují jen těmi, kteří s nimi souhlasí. Dochází k názorové homogenizaci a rozmělňování pravdy."

Celosvětově patří k nejvýraznějším kritikům sociálních sítí Jaron Lanier, autor bestselleru 10 důvodů proč zrušit své účty na sociálních sítích. Co říká Lanier o sociálních sítích? To se dozvíte ve fotogalerii.

Literatura

Nešpor, K. Jak přežít počítač. Praha: Computer Media, 2011.

Zemanová, P., Ručková, Z. Jak si zachovat zdraví u počítače: čím trpí oči, tělo a psychika. Praha: Computer Press, 2001.

Odkazy:

https://www.irozhlas.cz/clovek/naduzivani-socialnich-siti-a-mobilu-vede-az-k-porucham-osobnosti-varuji-vedci_201209290537_kwinklerova

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4183915/

https://techedu.cz/clanky/91/m-j-stransky-budou-dejiny-informacnich-technologii-dejinami-upadku-lidstva-scenare-si-pise-lidstvo-samo

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu