Close search

Nejbohatší žena vlastní nejdražší obraz namalovaný ženou: Alice Walton zaplatila za setkání s Georgií O’Keeffe miliardu

Wikimedia Commons/Alfred Stieglitz, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Alfred Stieglitz, Public domain

Georgia O'Keeffe se díky Alici Walton stala v roce 2014 nejdražší malířkou historie, když si její obraz Jimson Weed/White Flower No. 1 miliardářka pořídila pro své vlastní muzeum.

Americká malířka Georgia O'Keeffe (na fotce) patří k nejvýznamnější umělkyním 20. století, přezdívá se jí i Matka amerického modernismu.

Alice Walton je díky jmění v hodnotě 55,2 miliardy dolarů (1,38 bilionu korun) třináctá nejbohatší na světě a první žena v žebříčku.

Malířka před objektivem

Georgia O'Keeffe je unikátní zjev minulého století. Že jednou bude malířka, věděla už ve dvanácti letech, ale než se k tomu dopracovala, musela si projít formálním vzděláním, a také se nějakou dobu živit jako reklamní grafička.

Její vztah s o generaci starším galeristou a průkopníkem fotografie Alfredem Stieglitzem byl sice bouřlivý, ale také pro malířku znamenal velký krok vpřed. Stieglitz původně vystavil některá její díla bez upozornění a když si to s ním Georgia šla vyříkat, dopadlo to nakonec úplně jinak. Stal se jejím mecenášem a později i manželem.

Stieglitz je i autorem jejích slavných fotografií, zejména aktů, které byly v době svého vzniku lehce pohoršující. Na rozdíl od něj O'Keeffe nikdy nezachytila lidi, malovala přírodu, vyprahlé pouště Nového Mexika, ale objevují se u ní také newyorské mrakodrapy.

Miliardový květ

Georgia namalovala obraz Jimson Weed/White Flower No. 1 v roce 1932 a byl výsledkem její posedlosti rostlinou, respektive plevelem s názvem Durman obecný. Nehledě na toxicitu si durmanem nechala zarůst terasu a jeho bílým květům věnovala hned několik maleb.

Křehké květy pro ni představovaly nejvíce přehlížené prvky přirozeně se vyskytující krásy, objekty, které rušný moderní svět ignoroval. Dala si proto za úkol zdůraznit jejich složité struktury. „Když vezmete do ruky květinu a opravdu se na ni podíváte, je to v té chvíli váš svět. Chci dát tento svět někomu jinému. Většina lidí ve městě spěchá, takže nemají čas podívat se na květinu. Chci, aby to viděli, ať chtějí nebo ne," vysvětlila svojí motivaci O'Keeffe.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Art History Feed (@arthistoryfeed),

O osmdesát dva let později, v listopadu 2014, se v akční síni Sotheby's obraz dostává do rukou Alice Walton, jedné z dědiček maloobchodního impéria Walton. Za neuvěřitelných 44,4 milionů dolarů (921 milionů korun) jej kupuje od Muzea Georgie O’Keeffe pro svou vlastní instituci, Crystal Bridges Museum of American Art.

Dodnes jde o nejdražší dílo vytvořené ženou, byť mu loni trochu dýchla na krk Louise Bourgeois, respektive její skulptura Pavouk, která se prodala za 32 milionů dolarů (732 milionů korun).

Zdroje: georgiaokeeffe.net, observer.com, artnet.com

Nejčtenější články