Close search

Nenechte si ujít poslední superměsíc roku 2020: Květný úplněk přichází

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Pokud se rádi díváte na oblohu, zbystřete pozornost. Tento týden je poslední šance na pozorování superměsíce v letošním roce. Ve čtvrtek 7. května bude krátce po poledni k vidění květný úplněk.

Od února jsme byli svědky pozorování několika mimořádně velkých Měsíců, známých jako superměsíce. Tento pojem se vztahuje na nov nebo úplněk, ke kterému dochází, když je Měsíc na své oběžné dráze nejblíže k Zemi.

Superměsíc vypadá o něco větší než je klasický úplněk. Ten dubnový, s názvem růžový, byl sice největší v roce, ale ani květnový se nebude mít za co stydět.

Hojnost květů

Nadcházející úplněk dostal jméno od indiánského kmene Algonkinů. Pro jeho příslušníky byl tento, v pořadí druhý jarní úplněk Měsícem květin, protože nastává hojnost květů. Farmáři ale pro něj mají i jiná jména - Měsíc výsadby kukuřice nebo Měsíc mléka.

Květný úplněk, jak se mu říká u nás, bude nejlépe k vidění ve čtvrtek o 12:45. Měsíc se k Zemi octne přivrácen osvětlenou stranou. A podle všeho bychom měli vidět i některé výrazné útvary, jako třeba měsíční moře. To jsou ty velké tmavé plochy zřetelné díky stínům vrhaným okolím.

Hledět do budoucnosti

Květný úplněk přichází ve znamení Štíra, co bude mí vliv především na vášně a pocity, které můžou dosahovat nebývalé intenzity. Podle astrologů to ale také pobízí k odříznutí od minulosti, vztahů nebo věcí, které nám brání v tom, abychom se posunuli dál.

Podle informací NASA bude supermesíc k vidění několik dnů. Tak se nezapomeňte dívat. Další se totiž na obloze objeví až v dubnu 2021.

Na zajímavosti o Měsíci se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: nasa.gov, bustle.com

Nejčtenější články