Close search

Unesl letadlo a pak se vypařil v bouřce. FBI ho hledá už půl století

Wikimedia Commons/Gouvernement Fédéral des États-Unis, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Gouvernement Fédéral des États-Unis, Public domain

Dan D. B. Cooper unesl 24. listopadu 1971 letadlo Northwest Orient Airlines. Když si převzal výkupné, vyskočil s padákem doprostřed šílené bouřky.

Ve filmu obvykle útěk vyděrače vyústí do napínavého pronásledování se spoustou zničených aut a dalšího majetku. V tomto případě ale hlavní postava příběhu podstoupila takové riziko, že na jeho pronásledování byli všichni krátcí.

Bomba na palubě

Do letadla společnosti Northwest Orient Airlines, mířícího z Portlandu do Seattlu, nastoupil 24. listopadu 1971 jistý Dan Cooper. Nenápadně vypadající čtyřicátník v tmavém obleku s bílou košilí, černou kravatou a tmavými brýlemi. Když se usadil, objednal si bourbon se sodou.

Krátce po startu odevzdal mladé letušce Florence Schaffner obálku, ale ona ji odložila, protože si myslela, že s ní flirtuje a uvnitř je jeho telefonní číslo. „Slečno, raději byste se na to měla podívat," řekl jí důrazně, když viděl, jak naložila s jeho vzkazem. Uvnitř bylo jen několik vět, ale dostatečně výmluvných: „V kufříku mám bombu. V případě potřeby ji použiji. Chci, abyste seděla vedle mě." A aby dodal svým slovům důraz, otevřel kufřík, v němž měl jakousi konstrukci z baterií a drátů.

Poté přes Florence sdělil své požadavky kapitánovi - na letišti v Seattlu mu mají dát 200 000 dolarů v dvacetidolarových bankovkách a čtyři padáky. Když to všechno proběhlo k jeho spokojenosti, propustil všech 36 cestujících a na palubě ponechal jen kapitána a letušky, kterým nařídil odletět do Mexico City. Dan Cooper tam ale nikdy nedorazil.

FBI v koncích

Muž, jehož média později omylem překřtila na D. B. Coopera, krátce po osmé hodině večer, kdesi nad Washingtonem, požádal letušku, aby mu ukázala, jak se otevírá zadní východ. Poté vyskočil do mrazivé noci a podle některých zdrojů byla i šílená bouřka. Letadlo se v té době nacházelo ve výšce přibližně 3 000 metrů, kterou pilotovi nařídil únosce.

Neobvyklý plán vyšel dokonale, Coopera nikdy nenašli. Jen v roce 1980 objevila ve Washingtonu rodina, která si zašla na piknik, hnijící balíček s 5 800 dolary z výkupného. Jistou naději skýtaly stopy DNA z kravaty, kterou únosce upustil v letadle, ale ani to nepomohlo. FBI proto dodnes na svém oficiálním webu považuje případ za jednu z největších záhad.

Je možné, že Cooper nepřežil skok z letadla. Padák, který použil, nebyl moc dobře ovladatelný a navíc neměl obuv a oblečení vhodné pro drsné přistání, jenž proběhlo v noci a v zalesněné oblasti. Jde o manévr nebezpečný i pro ostřílené profesionály. A takovým Cooper podle všeho nebyl. FBI jedno z nejdelších a nejmasivnějších vyšetřování historie agentury odsunulo 8. července 2016 ze svých priorit a znovu ho otevře, až když se objeví nové důkazy. To ale už není moc pravděpodobné.

Zdroje: theguardian.com, fbi.gov

Nejčtenější články