Close search

Flirt jako náplast na naše ego: Proč není tak neškodný, jak se zdá?

pixabay Zdroj: pixabay

Jedním ze způsobů mocenských her je určitě flirt. A není vůbec tak neškodný, jak by se mohlo zdát. Mluvíme o flirtování, které mnozí lidé provozují, i když jsou zadaní nebo dokonce v manželství. Neustálé flirtování ještě daleko za hranicí třicítky také ale nebudí zrovna dojem, že se dotyčný chce usadit s jednou osobou anebo poznat hlubokou lásku.

Pokud se člověk nachází ve vztahu a flirtuje s ostatními lidmi, dává svému partnerovi anebo svému vnitřnímu já najevo, že je o něho ještě zájem a že by vlastně bez svého partnera mohl v klidu být. Ve skutečnosti je to ale varovný signál, který o člověku vypovídá, že není schopen plně se odevzdat jednomu partnerovi a že může mít pocit, že přichází někde o něco lepšího.

Touha po obdivu

Mnohdy si myslíme, jak jsme úžasní, když je o nás stále zájem a nejsme schopni rozlišit zájem na jednu noc a na celý život. Pokud nemáme dostatek zdravého sebevědomí, potřebujeme, aby o nás ostatní říkali, jak jsme úžasní. Ve svém zoufalství někdy nabízíme i své tělo, aby nás alespoň v této oblasti někdo pozitivně ohodnotil. Když se potom doma cítíme se svým partnerem znudění, vynahrazujeme si to jinde – tam kde jsme v centru obdivu. Totiž, když nás někdo obdivuje, zažíváme opojný pocit, na kterém se stáváme závislými, jako narkoman na droze. Většinou ale nepoznáme, že nás dotyčný chce jenom využít na jednu nebo více nocí, čímž nás vlastně ponižuje. Ve skutečnosti ale ponižujeme sami sebe, jelikož mu to dovolíme.

Funguje to i naopak

Pokud začneme vysílat do éteru signály, že hledáme malé, či větší sexuální uspokojení, člověk stejného ladění signály zachytí a nabídne nám své služby. Dáváme mu na odiv svoje tělesné přednosti a hrajeme si s jeho city. Je ale také dost možné, že námi vybraná „oběť“ si slibuje od první noci daleko víc než my. Pro něho to možná není jen flirt, ale možná ho začneme zajímat víc. On ale bohužel neví, že pro nás byl jenom hra, jen způsob otestování, zda jsme ještě přitažliví pro okolí. To je právě ta mocenská hra, kdy jiného člověka používáme k tomu, abychom si zvýšili sebevědomí. Vůbec nás ale nezajímá, jaké city v tom druhém vzbuzujeme a jaké zklamání ho díky nám čeká.

Někdy ale nemusí ani k ničemu dojít. Stačí nám, že v tom druhém vzbudíme vášeň a touhu, což nám ke spokojenosti stačí. Zvítězili jsme nad tím druhým a ukázali jsme mu svou mocenskou převahu. Věrnost, hlavně k sobě samým buď je anebo není. Flirtování už dnes patří k bontonu. Kdo neflirtuje, je považován za méněcenného. Setkáváme se s ním na pracovištích, na diskotékách, v klubech atd. Flirtem může být všechno – pohled, větší výstřih u šatů, krátké sukně, nožka přes nožku, společný oběd s kolegou atd.

Toužíte po trvalém vztahu?

Sami si musíte rozmyslet, co vlastně chcete. Stačí – li vám flirtovat, ok, ale flirt vás ve většině případů k opravdovému hlubokému vztahu nedovede, neboť je to vlastně forma hry a lži. Pokud stále jen flirtujete, vlastně jste se ještě nerozhodli a nevěříte sami sobě, že byste vůbec dokázali žít s jedním partnerem. Vaše ego vám namlouvá, že je tu konečně někdo, kdo odhalil vaši jedinečnost, vaše kvality a jeho pozornost na vaši duši působí jako balzám. V této fázi ale hrozí, že se začnete zaplétat do světa svých fantazií, čímž stále více ztrácíte kontakt s realitou. Tou realitou je především pokřivený vztah k sobě samým, který byste ale měli co nejdříve narovnat.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu