Close search

Hezoun Floyd střílel policisty a v trezorech bank pálil dokumenty z hypoték. Ve filmu ho hrál Channing Tatum

Wikimedia Commons/FBI, Public domain/Eva Rinaldi, CC BY-SA Zdroj: Wikimedia Commons/FBI, Public domain/Eva Rinaldi, CC BY-SA

Charles Arthur Floyd alias Hezoun Floyd sice byl nebezpečný gangster, ale svým chováním si získal sympatie veřejnosti. Muži zákona ho zastřelili 22. října 1934.

Prvního zatčení se dočkal jako osmnáctiletý mladík, když z pošty ukradl 3,5 dolaru. Nestálo to za to a od příště už se zaměřil na vyšší částky, jako třeba v roce 1925, kdy po loupežném přepadení získal tašku s penězi na výplaty. I tady ho ale dostihla ruka zákona a odseděl si 3,5 roku.

Banky obíral o dolary, lidi o dluhy

Jeho život byl sledem různých krádeží a loupeží, po nichž mu díky vzhledu přischla přezdívka Hezoun Floyd. Když měl totiž jeden z okradených popsat policii pachatele, řekl, že to byl hezký kluk s jablíčkovými tvářemi. Floyda prý hrozně štvalo, že mu tak lidé říkali, ale přezdívky se nikdy nezbavil. Jak by asi reagoval, kdyby věděl, že ho ve filmu Veřejní nepřátelé (2009) hrál hollywoodský hezoun Channing Tatum?

Jedno ale je sympatický vzhled, druhé povaha člověka za touto fasádou. Historikové se neshodnou, jestli má Hezoun Floyd prsty v nechvalně slavném Masakru v Kansas City, při němž zemřeli čtyři muži zákona a eskortovaný bankovní lupič Frank "Jelly" Nash. Sám Floyd svou účast na akci později popřel listem zaslaným policii.

Hezoun měl na triku minimálně dvě vraždy policistů, podezření ze zabití několika pašeráků rumu a o vykradených bankách ani nemluvě. Třeba za loupež v bance v Ohiu dostal 12 až 15 let, ale z vězení uprchl. I přes rozsáhlý trestní rejstřík měl velké sympatie veřejnosti, neboť prý v bankách pálil úvěrové listiny a mnoha lidem tak pomohl od splácení hypoték. I když možná je to jenom mýtus.

Konec Hezouna Floyda

Existuje hned několik verzí toho, jak to s ním nakonec 22. října 1934 dopadlo. Podle jedné ho v Ohiu, konkrétně městečku East Liverpool, dostala místní policie. Podle druhé ho dopadl a zabil tým agentů FBI vedený slavným agentem Melvinem Purvisem a policie ani nebyla na místě. Výsledek je v obou případech stejný - Hezoun Floyd zemřel.

Do poslední chvíle se prý ale choval tak, jak vždy vypadal v očích veřejnosti. Několik hodin předtím zaklepal na dveře vdovy Ellen Conkle, která žila sama na farmě. Vypadal rozcuchaně, modrý oblek měl pokrytý bodláky a potřeboval by oholit. „Umírám hlady, můžete mi pomoct?" oslovil překvapenou ženu. Zeptala se ho, co by si dal. „Maso," zněla strohá odpověď.

Připravila mu pečená žebra, rýži, dýňový koláč a kávu. Floyd zatím seděl na verandě a četl si noviny. Poté, co všechno pořádal, chtěl zaplatit. Ellen to nejdřív odmítala, ale on vytáhl z kapsy objemný svazek dolarů a jeden položil na stůl. Poté se zeptal, jestli by ho mohla odvézt třeba na autobusové nádraží. Řekla mu, ať počká na jejího bratra Stewarta, který má každou chvíli přijít. Ten ho pak vezl na nádraží, ale když od farmy zabočili na silnici, objevili se náhle muži zákona, kteří po Floydovi pátrali už druhý den. Hezoun vyskočil z auta a rozběhl se pryč. Přímo do náruče smrti.

Zdroje: newsinteractive.post-gazette.com, wikipedia.org

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu