Close search

Konec nekonečného drhnutí! Babiččin trik s octem a sodou promění váš špinavý sporák k nepoznání

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

Udržovat sporák a kuchyňskou desku bez jediné poskvrnky patří mezi ty nejméně oblíbené domácí práce. Připečená mastnota a zbytky jídla ale nejenže kazí vzhled kuchyně, ale mohou se stát i útočištěm pro bakterie. Stále více lidí proto sahá po řešení, které je šetrné, levné a překvapivě účinné – po surovinách, které mají běžně ve spíži. Čištění bez agresivní chemie je bezpečnější pro děti i domácí mazlíčky a nezanechává na povrchu, kde připravujete jídlo, žádné škodlivé zbytky.

Kouzlo, které máte po ruce: jedlá soda a ocet

Největšími pomocníky v boji proti mastnotě a běžné špíně jsou jedlá soda a ocet. Tato kombinace dokáže rozpustit nečistoty, aniž by poškodila většinu povrchů. K ruce si připravte jen jedlou sodu, obyčejný nebo jablečný ocet (případně kyselinu citronovou rozpuštěnou ve vodě) a teplou vodu.

Jak na to:

  1. Mastné a znečištěné plochy nejprve posypte vrstvou jedlé sody.
  2. Poté je lehce pokropte octem nebo roztokem kyseliny citronové.
  3. Směs začne okamžitě šumět – to je znamení, že se nečistoty začínají rozpouštět. Nechte ji několik minut působit.
  4. Nakonec povrch setřete houbičkou nebo jemným kartáčkem a vyleštěte čistým, suchým hadříkem.

Když špína nechce pustit: Vsaďte na pastu

Na opravdu zaschlé a připálené skvrny nemusí krátké působení stačit. V takovém případě si vytvořte hustou pastu smícháním jedlé sody s malým množstvím vody. Tuto pastu naneste přímo na odolnou skvrnu, nechte ji působit klidně i několik desítek minut a poté ji setřete. Pokud je to nutné, celý proces zopakujte.

Jako závěrečnou tečku můžete celý povrch přetřít hadříkem namočeným v citronové šťávě. Nejenže neutralizuje případné pachy po octu, ale zanechá za sebou svěží vůni a má i mírné dezinfekční účinky.

Na co si dát pozor

Při čištění se vždy vyhněte použití ocelových drátěnek a jiných hrubých, abrazivních pomůcek na lesklých, nerezových nebo smaltovaných površích. Mohli byste je nevratně poškrábat.

Pokud máte elektrickou nebo indukční varnou desku, vždy se nejprve podívejte do manuálu od výrobce, jaké čisticí postupy doporučuje, abyste nepoškodili citlivou elektroniku nebo povrchovou úpravu.

Jednoduše, levně a bezpečně

Domácí čisticí prostředky jsou nejen bezpečné a levné, ale jejich účinnost potvrzuje i praxe. Dávají vám jistotu, že na plochách, kde vaříte, nezůstávají zbytky agresivních látek jako chlór nebo amoniak, které se často nacházejí v běžně prodávaných přípravcích. S několika základními surovinami tak udržíte svou kuchyň zářivě čistou a bezpečnou pro celou rodinu.

Zdroj: Saita-Puls.com, Good Housekeeping, The Spruce, JakNaBydleni.cz

Nejčtenější články