Close search

Chicagský tribunál: Skutečný Bobby Seale dostal u soudu roubík, aby nedělal povyk

Cinemanse/Wikimedia Commons/Fmcmahon93, CC BY-SA Zdroj: Cinemanse/Wikimedia Commons/Fmcmahon93, CC BY-SA

Chicagský tribunál, nejlepší film podzimní nabídky Netflixu, vychází z procesu s účastníky protiválečné demonstrace. Jeden z nich, zakladatel Černých panterů Bobby Seale, byl 29. října 1969 v soudní síni umlčen neobvyklým způsobem.

Někdy si tvůrci nemusí moc vymýšlet a přibarvovat skutečnost, kterou se snaží zachytit ve svých filmech. Stačí jen sáhnout po dostatečně atraktivním příběhu a jeho osobitých protagonistech.

Muž s roubíkem

Sjezd amerických demokratů byl v roce 1968 narušen původně klidnou demonstrací, která se postupně vymkla zpod kontroly. Místo transparentů a pokřikování mírových hesel došlo na házení kamenů a násilí, které musela potlačila policie.

Několik měsíců na to se před soudem octlo 8 lidí obviněných ze spiknutí s cílem podněcovat nepokoje. Jedním z nich byl i Bobby Seala, spoluzakladatel Černých panterů, byť se paradoxně nezúčastnil plánování demonstrace.

Nejen že jeho právník se kvůli hospitalizaci nemohl dostavit, bylo mu zamítnuto odročení procesu a také možnost, že by se obhajoval sám. To horkokrevný Seale nenesl lehce. Když několikrát vybouchl, urážel soud a narušoval průběh procesu, 29. října 1969 soudce Julius Hoffman nařídil neobvyklou věc - nechal Bobbymu Sealovi nasadit roubík a připoutat ho k židli. Z této situace také pochází úvodní obrázek vpravo.

Chicagský tribunál

Seale nakonec dostal trest v úhrnné výši čtyři roky, tři měsíce za každé z 16 pohrdaní soudem. Jeho proces ale byl oddělen od hlavního, a proto má snímek Chicagský tribunál původní název Trial of Chicago 7. Zaměřil se totiž na hlavní dějovou linii a sedm postav, které si pod vedením slavného režiséra a scénáristy Aarona Sorkina (Pár správných chlapů, Západní křídlo) zahráli třeba Sacha Baron Cohen nebo Eddie Redmayne. Malou roli Bobbyho Seala dostal méně známý Yahya Abdul-Mateen II (na úvodní fotografii vlevo).

Námět pochází z hlavy Stevena Spielberga, který nechal Sorkina napsat scénář, a nakonec mu přenechal také režii. Byť byli původně ve hře i Ben Stiller (Walter Mitty a jeho tajný život) nebo Paul Greengrass (Let číslo 93), Sorkin se jako režisér neskutečně vytáhl. A pokud příští rok dojde na Oscary, rozhodně budeme o něm a Chicagském tribunálu ještě slyšet.

Zdroje: loc.gov, history.com

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu