Close search

Jaký je příběh nejlepší fotky roku 2020? Ze tmy, jenom ve světlech mobilních telefonů, se vynořil neznámý hrdina války o Súdán

World Press Photo Zdroj: World Press Photo

Japonský fotograf Yasujoši Čiba z tiskové agentury AFP získal za svůj působivý snímek s názvem Straight voice (Jasný hlas) cenu World Press Photo pro rok 2020. Jaký příběh se za fotkou ukrývá?

Může jít o záběr ze sportovního utkání, nebo jen nějakou sešlost lidí, kteří si spolu zazpívají. Na první pohled není úplně jasné, co se na snímku odehrává. Vidíme jen silné emoce.

My ale víme, že Yasujoši Čiba pořídil záběr uprostřed demonstrací za nástup civilní vlády v armádou pevně ovládaném Súdánu. A to už dostává jiný nádech.

Muž poezie

Byl tam totální blackout," vzpomíná fotograf Čiba. „Potom začali lidé ve tmě tleskat. Pozvedli mobilní telefony, aby osvětlili mladého muže ve svém středu, který přednesl slavnou, improvizovanou protestní báseň. Mezi jeho nádechy všichni křičeli „thawra“, co v arabštině znamená revoluce. Jeho výraz obličeje a hlas na mě zapůsobily, nemohl jsem se na něj přestat soustředit a zachytávat ten moment."

Z fotografových slov se noří přímo plastický obraz situace lidí, kteří mají dost politické a společenské situace ve své zemi, ale teď nesahají po násilí. Místo toho deklamují přímo od srdce, jak by chtěli žít. Žít v klidu a míru, na co má nárok každá jedna lidská bytost. Bez výjimky.

Jistě, stojí proti lidem, kteří poezii patrně nebudou naslouchat. Ale stojí za to to zkusit, protože další možnosti už nevypadají moc optimisticky.

Čiba ale také připomíná, že tento okamžik byl jediným pokojným skupinovým protestem, se kterým se během svého pobytu v Súdánu setkal. Popravdě je hodně neobvyklé vidět člověka, který nehází kamením, nestřílí, ale recituje báseň.

Telefony proti zbraním

Protesty začaly v súdánském městě Atbara v prosinci 2018, údajně proti ztrojnásobení ceny chleba, ale poté rozšířily záběr a rychle se rozhořely po celé zemi. V dubnu 2019 protestující požadovali ukončení třicetileté vlády diktátora Omara al-Bašíra, který byl donucen podat demisi. Protesty pokračovaly a požadovaly předání moci civilním skupinám.

Třetího června zahájily vládní síly palbu na neozbrojené demonstranty. Mnoho lidí bylo zabito a spousta dalších byla vystavena násilí. O tři dny později Africká unie pozastavil Súdánu členství a zemi se dostalo i rozsáhlého mezinárodního odsouzení útoků na civilisty.

Úřady se snažily potlačit protesty i tím, že zavedly výpadky proudu a vypnuly internet. Právě v průběhu tohoto období, 19. června, se Čibovi v súdánském hlavním městě Chartúm povedlo udělat vítěznou fotku uprostřed záblesků telefonů a lidství.

Na nejlepší záběry z World Press Photo 2020 se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: worldpressphoto.org, bbc.com

Nejčtenější články