Close search

Život mezi viry: Jste unaveni z druhé vlny covid-19? Kongo právě porazilo jedenáctou epidemii eboly

Flickr.com/World Bank/Vincent Tremeau, CC BY-NC-ND Zdroj: Flickr.com/World Bank/Vincent Tremeau, CC BY-NC-ND

Zatím poslední epidemie eboly v Kongu se objevila jen několik týdnů po konci předchozí. A aby toho nebylo málo, země stále bojuje s novým koronavirem.

Jde o jeden z nejnebezpečnějších virů současnosti, může zabít až 90 % nemocných. Prvotní příznaky jsou neurčité, co ztěžuje včasnou diagnostiku a rychlý zásah lékařů.

Pět měsíců s ebolou

Podle informací Lékařů bez hranic je ebola charakteristická náhlými horečkami, pocitem slabosti, bolestmi svalů a hlavy a bolestmi v krku. Následuje zvracení, průjem, vyrážka, selháni funkce ledvin a jater a v některých případech i vnitřní či vnější krvácení. Proto, když se někde objeví, vyvolává ebola paniku a hrůzu.

Konžská demokratická republika, jak zní celý název země, měla v zatím poslední vlně celkem 130 případů nákazy. Z toho se 75 lidí uzdravilo a 55 zemřelo, co představuje míru úmrtnosti 42,3 %. O život přišli také dva lékařství pracovníci, kteří pečovali o nemocné. Konec epidemie oficiálně vyhlásil ministr zdravotnictví Eteni Longondo pět měsíců po jejím vypuknutí.

Schopnost vlády Konžské demokratické republiky a jejích partnerů rychle a efektivně ukončit 11. epidemii eboly je pozoruhodným milníkem, zejména v této době, kdy se svět snaží překonat pandemii covid-19,“ komentoval situaci Moussa Faki Mahamat, předseda komise Africké unie.

Život mezi epidemiemi

Komise Africké unie vyslala prostřednictvím Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí v Africe pracovníky už na boj s 10. epidemií a někteří z nich se rovněž podíleli na zvládnutí té další. Kromě technické podpory, jako je třeba budování a provoz laboratoří, šlo také o komunikaci ohledně rizika a způsobu přenosu viru. Nepřenáší se vzduchem, ale při kontaktu s krví, sekrety a tělesnými tekutinami. A kromě lidí ohrožuje také zvířata.

Kongo vděčí za zvládnutí jedenácté epidemie především zkušenostem z těch předchozích, a pak také dobré koordinaci všech složek, nejen zdravotnických pracovníků, ale i členů komunit. Nebyla to jednoduchá situace. Vláda ohlásila novou epidemii 1. června, jen několik týdnů poté, co se povedlo ukončit desátou. A navíc jen dva měsíce po vypuknutí epidemie covid-19, která zatím neustává.

Zdroj: devdiscourse.com, lekari-bez-hranic.cz

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu