Close search

Neuróza, neinfekční epidemie 21. století, postihuje až čtvrtinu z nás. Co s tím?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Neuróza je sice ovlivněna genetickými dispozicemi, ale k jejímu rozvoji podstatně přispívá životní styl. Dlouhodobý stres a napětí se nezřídka odrážejí v neuróze, která alespoň jednou za život potká snad každého. Většina z nás totiž musí čelit situacím se zvýšenými nároky na psychiku. Stresu a napětí se v současnosti vyhýbá jen těžko.

Jak vzniká neuróza?

Člověk má určité hranice. Jakmile se k nim vlivem stresujících životních podmínek dostane, je ohrožena jeho osobnostní stabilita. Jde o konflikty v osobním i pracovním životě, situace, které kladou zvýšené nároky na odpovědnost. Psychicky náročné jsou také různé životní změny.

Žije-li člověk v neustálém napětí, musí počítat s tím, že dříve nebo později se dostaví i psychóza resp. neuróza. Její kořeny jsou přitom dané dědičně, ale sahají i do dětství a negativních událostí v minulosti. Freud příčinu neurózy vidí v prožitém psychickém traumatu. Může jít o silné trauma, jakým je šikana, týrání, znásilnění, ale i výchovu s nedostatkem citu, přehnané nároky rodičů, hádky v rodině a podobně.

Dle rakouského psychiatra Samuela Pfeifera postihují neurotické poruchy nejčastěji jedince ve věku od 25 do 40 let. Přichází s nároky dospělosti, odpovědností a novými požadavky na člověka v oblasti partnerského života, budování rodiny a zázemí pro rodinu nebo kariérním růstem.

Co to vlastně je neuróza?

Neuróza má mnoho různých projevů. Jejím charakteristickým rysem jsou úzkosti. V odborných kruzích termín neuróza dokonce nahrazuje pojem neurotická nebo úzkostná porucha.

Jedná se také o poruchy koncentrace nebo poruchy paměti. S neurózou jde ruku v ruce i zhoršený spánek, únava duševního i fyzického rázu, tím i snížená motivace.

Co s neurózou?

Prvním krokem je uvědomění si vlastních potíží. Člověk musí rozeznat, že je s ním něco v nepořádku a chtít tento stav zlepšit. Obecně se léčba neobejde bez psychoterapie.

Přestože se na negativní účinky stresu upozorňuje ve velkém, jen málokdo se aktivně snaží stres ze svého života eliminovat. Právě tam by měl začít boj proti neuróze i dalším psychickým potížím, které trápí čím dál větší procento populace.

Stres je strašákem dnešní doby. VÍCE VÁM ODHALÍ FOTOGALERIE:

Nejčtenější články