Close search

Zajímavosti o hlase: Víte, proč se vám zdá, že na nahrávce zníte jinak?

Unsplash Zdroj: Unsplash

Většina lidí je spokojená se svým hlasem. Alespoň do té doby, než se uslyší ze záznamu. Pak se jim zdá, že je vyšší a zní také trochu divně. Víte, proč je tomu tak?

Když slyšíme mluvit jiné lidi, je to díky tomu, že se zvukové vlny šíří vzduchem. Dorazí do našich uší a rozvibrují ušní bubínky. Mozek pak tyto vibrace promění na zvuk. S vlastním hlasem to ale je trochu jinak...

Proč nám vlastní hlas zní cize?

Když mluvíme, vibrují i naše hlasivky a dýchací cesty. To znamená, že přijímáme dva zdroje zvuku. Prvním jsou zvukové vlny, které se šíří z našeho vlastního hlasu, a také vibrace hlasivek. Když mluvíme, je to jako kdyby každý slyšel zvuk z reproduktorů, ale my ho slyšíme skrz jeskynní komplex uvnitř našich vlastních hlav,“ vysvětluje pro magazín Time Martin Birchall z University College London.

Svůj vlastní hlas vnímáme jako kombinaci dvou zdrojů zvuku, v případě jeho záznamu slyšíme pouze jeden zdroj. To je důvod, proč se nám zdá, že zní jinak než hlas, na který jsme zvyklí. Slyšíme pouze vnější podnět, nikoli kombinaci těchto dvou zvuků.

Spousta lidí může být zklamána, když se poprvé uslyší. Zdá se jim, že jejich hlas zní divně, je vyšší a tak dále. Pokud se vám stane, že se na záznamu nepoznáváte, nejste v tom sami. Podle studie American Psychological Assiociation pouze 38 % lidí dokázalo okamžitě identifikovat svůj vlastní hlas na nahrávce...

Zdroje informací:
Time.com: Why Do I Hate the Sound of My Own Voice?
Sciencefocus.com: Why do we hate the sound of our own voices?

Nejčtenější články