Close search

Vizionář, miliardář a terč konspirací: Bill Gates slaví 65. narozeniny

Flickr.com/Esparta Palma, CC BY-SA Zdroj: Flickr.com/Esparta Palma, CC BY-SA

Bill Gates patří mezi lidi, pro které je intelekt a majetek závazkem k tomu, aby změnili svět k lepšímu. Jak mu to jde?

Nenápadný muž ukrytý za velkým brýlemi se už od roku 1987 pohybuje v žebříčku miliardářů a většinu času strávil na jeho špici. Aktuálně je druhým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 114,8 miliardy dolarů, co je asi 2 640 miliard korun.

Kdysi byl terčem kvůli operačnímu systému Windows, který vzletně řečeno nenadchl každého. Poté se trnem v oku světa staly jeho obchodní praktiky, miliardy, filantropie a dnes je Gates také trendy, byť se ho pro změnu chopila dezinformační scéna.

Jak prokouknout Billa Gatese

Pokud by uměl česky a nevadil by mu horší pravopis, Gates se ze sociálních sítí velice rychle doví, co všechno dělá špatně. Že sice jeho virus covid-19, na němž vydělal miliardy a další se mu budou hrnout, až nám prodá vakcínu, má decimovat populaci a nechat planetu jenom pro elity, ale také nás zotročit a očipovat. Není v tom náhodou trochu rozpor, Bille?

Tady to stejně všichni prokoukli. Národ, který hýří odborníky na sport, geopolitiku, vaření v mikrovlnce, odkaz Václava Havla, slevy v supermarketech, houbaření a tajné plány světových elit, se nedá jen tak obelhat. A možná by mu dokázal poradit. Pokud by o to stál.

Vizionář ďáblem

Jeden z důvodů, proč si část veřejnosti, a to už mluvíme o globální populaci, našla v Gatesovi terč vlastní frustrace z nepochopení problémů současného světa, bychom patrně mohli najít v roce 2015. Na konferenci TED ve Vancouveru totiž pronesl následující větu: „Pokud v příštích několika desetiletích něco zabije více než 10 milionů lidí, je pravděpodobné, že to bude spíše vysoce infekční virus než válka.

Když se teď jeho vizionářská slova stávají realitou, ne všude dojde také k jejich pochopení. Tedy, ne k takovému, jak byla původně zamýšlena. Citát se totiž stal důkazem, že Bill Gates stojí za pandemií covid-19 a řídí globální spiknutí elit.

Podle studie The New York Times a Zignal Labs se od února do dubna letošního roku v televizi nebo na sociálních sítích objevilo až 1,2 milionu zmínek o teoriích, které spojují Billa Gatese s novým koronavirem. A to mluvíme jenom o třech měsících ze začátku pandemie a jednom konkrétním tématu. Vedle toho existují také fámy, že Nadace Billa a Melindy Gatesových testovala v Africe a Indii vakcíny na dětech, co vedlo k tisícům úmrtí. Nebo že protitetanové očkování v Keni obsahuje i látky vyvolávající potrat.

Gates přebírá štafetu

Konspirační teorie jsou o obviňování mocných lidí z toho, že dělají hrozné věci. Teorie jsou v zásadě stejné, jen se mění jména. Před Billem Gatesem to byl George Soros a bratři Kochovi a Rothchildové a Rockefellerové," vysvětluje pro BBC Joseph Uscinski, politolog z University of Miami.

I když podle něj spiknutí nemají vůbec žádný vztah k pravdě, lidé jim přesto věří. Podle průzkumu společností Yahoo News a YouGov více než čtvrtina Američanů a 44 % republikánů věří, že Bill Gates chce použít vakcínu na covid-19 k implantování mikročipů.

Je jedno, kolik úsilí a prostředků vynaloží Bill Gates na boj s covidem-19, nebo na vymýcení dětské obrny, která mimochodem byla letos v Africe konečně oficiálně poražena. Vždy to někdo bude vidět jako součást konspirace. „Je znepokojující, že existuje tolik šílenství. Když vyvineme vakcínu, budeme chtít, aby ji dostalo 80 procent populace. Pokud uvěří, že jde o komplot, nebudou ochotni si vakcínu vzít, a nemoc bude nadále zabíjet lidi,“ říká rozhořčený Gates o konspiracích, které ho obklopují.

Jsem trochu překvapený, že jsou zaměřeny na mě. Vypisujeme šeky a přemýšlíme nad tím, jak chránit děti před nemocemi. Ale s čipy a takovými věcmi to nemá nic společného. Skoro se tomu někdy musíte smát,“ dodává trpce. Čerstvý pětašedesátník totiž místo toho, aby se plně věnoval svému životu a poslání, kterým je zlepšit zdraví všech lidí na světě, musí také vynaložit spoustu času vysvětlování a boji s tím, co na sociálních sítí někdo vymyslí a sdílí za několik vteřin.

Na to, jak šel čas s Billem Gatesem, se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: bbc.com, cnbc.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu