Close search

Dítě mimo sítě: Proč některé celebrity neukazují fotky svých potomků?

Wikimedia Commons/Nicolas Genin, CC BY-SA/Marc E., CC BY/David Shankbone, CC BY Zdroj: Wikimedia Commons/Nicolas Genin, CC BY-SA/Marc E., CC BY/David Shankbone, CC BY

Eva Mendes, Ryan Gosling, Adele, Ashton Kutcher, Mila Kunis a Cameron Diaz neukazují na sociálních sítích fotky svých dětí. Proč se tak rozhodli?

Zná to každý rodič - jeho děti jsou natolik roztomilé, chytré a šikovné, že by se o to chtěl podělit s celým světem. Jenže sdílení fotek potomků naráží hned na několik potenciálních problémů. Bez ohledu na to, jestli jsou jejich rodiče celebrity.

Neukazovat, neukazovat, neukazovat

Hlavním rizikem je v dnešní době zneužití čehokoliv, co se přidá na sociální sítě. Od pouhých komentářů až po fotky dětí, zejména těch nejmladších. Národní centrum bezpečnějšího internetu už v roce 2011 varovalo před tím, že fotografie malých dětí, zejména pokud jde o nahé záběry z dovolených, mohou skončit v katalozích pedofilů.

Internetová stránka ČT24 cituje dětskou psycholožku Václavu Masákovou, podle které se tyto fotky mohou stát také součástí šikany od vrstevníků. „Hodně se mluví o kyberšikaně na školách a já bych řekla, že tohle je zrovna takový podnět, kterého by se agresor mohl zmocnit a dotyčné dítě zesměšnit, nebo se mu posmívat,“ vysvětluje Masáková.

Když se jednou fotka octne na sociálních sítích, je lehce dostupná prakticky komukoliv a provází dítě až do dospělosti. Ne vždy v tom nejlepším kontextu. Je proto důležité sdílet veřejně co nejméně a pokud možno nic.

Utajené děti celebrit

Nesdílíme veřejně fotky našich dětí, protože si myslíme, že vést veřejný život je osobní volba. Moje žena a já jsme si vybrali kariéru, která poutá pozornost veřejnosti, ale naše děti ne," vysvětluje herec a investor Ashton Kutcher v pořadu The Thrive Global Podcast. Kutcher má dvě děti s herečkou Milou Kunis.

Podobně to vnímá i zpěvačka Adele, která se snaží držet svého syna mimo sociální sítě i fotoaparáty novinářů. Podle ní musí být hrozně náročné vyrůstat jako dítě slavného člověka. Dvojice Emily Blunt a John Krasinski dokonce razí na sociálních sítích trend #NoKidsPolicy.

Cameron Diaz se v lednu omezila jenom na informaci, že její dcera je sice roztomilá, ale žádné fotky nebo detaily nebude sdílet. Eva Mendes, která má dvě dcery s Ryanem Goslingem, zase fanouškům na Instagramu odepsala, že jejich fotek se dočkají, až budou dostatečně staré na to, aby k tomu mohly dát souhlas.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu